Share
Tweet
Share
Send to friend

Većina hrvatskih građana smatra se iznadprosječnim vozačima

Volite svog limenog ljubimca više od onog kućnog, mazite ga i pazite, jer vam je on više od pukog prijevoznog sredstva.
U svojoj vožnji zračite samouvjerenošću, ne dajete nikome za pravo da kritizira vaš stil vožnje, a pogotovo ne pripadnicama "slabijeg" spola.

Sposobni ste beskrupulozno se provući kroz gužvu svojom umješnošću i stići u dogovoreno vrijeme na sastanak na drugom kraju grada. No, na putu prema poslu vozač uvjeren da je prvak Formule1 s "nabrijanim bolidom" svojom brzom vožnjom otkine vaš ulašteni "retrovizor" i pokaže kako ima i samouvjerenijih od vas. Zar je to moguće? Sudeći prema rezultatima veliko istraživanja websitea 4Kotača to je ne samo moguće već vrlo vjerojatno.

Prometne gužve, kolapsi na frekventnim dionicama i sve manje mjesta na parkiralištima ukazuje na činjenicu da sve više građana koristi automobile za obavljanje gotovo svih svakodnevnih obveza. Stoga je web site 4Kotača objavio preliminarne rezultate istraživanja o automobilima i njihovom korištenju, kojim su istraženi stavovi hrvatskih građana o proizvođačima automobila, vožnji te prometu.

Neslužbeni rezultati dobiveni su temeljem odgovora prvih 2.000 ispitanika te jasno ukazuju na iznimno veliku samouvjerenost hrvatskih vozača, s obzirom da ih se čak 63% smatra boljima od prosjeka, a tek 2% smatra da su lošiji od prosjeka. Također kao što je inače i slučaj, muški vozači prednjače u samouvjerenosti. Tako se čak 71% njih smatra boljim od prosjeka, a samo 1% ispitanika misli da je lošiji vozač od prosječnog. Međutim, niti žene vozači ne zaostaju, 54% žena misli da su bolje vozačice od prosjeka, dok tek 3% misli suprotno.

Upitani među kakve vozače spadaju, čak 23% muškaraca odgovorilo je da su među 10% najboljih vozača na hrvatskim cestama, a samo zanemarivih 0,2% smatra da su među 10% najgorih. Žene su ipak nešto samokritičnije jer se samo 13% žena smatra dijelom 10% najboljih, ali također poput muškaraca, samo 0,5% sebe svrstava među 10% najgorih vozača.

Pitanje "tko je bolji vozač" nastojalo je odgovoriti na vječno pitanje: muškarci ili pak žene. Odgovori su, usprkos činjenici da žene uzrokuju manje prometnih nezgoda, potvrdili uvriježeno mišljenje. Naime, prema rezultatima istraživanja, i muškarci i žene smatraju da su muškarci bolji i sigurniji u svoju vožnju.
Polovica ispitanih muškaraca smatra se boljim vozačem od žena, 35% misli kako su jednako kvalitetni, a samo 1% vidi žene kao bolje vozače.

Ispitanice se nisu potrudile pokazati drukčije jer je samo 7% odgovorilo da su bolji vozači od muškaraca, 63% smatra oba spola ravnopravnima u kvaliteti vožnje, ali zato 19% anketiranih žena i dalje smatra da su muškarci kraljevi ceste.

Zanimljivo je da su mlađi i stariji muški vozači najsigurniji u svojoj nadmoći spram žena. Primjerice, čak 56% vozača u dobi 18-27 godina smatra da su muškarci bolji vozači, u usporedbi s 45% onih u dobi 38-47 godina.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.