Share
Tweet
Share
Send to friend

Hrvatskim građanima obitelj važnija od posla

Hrvatima je, kao i većini Europljana, obitelj najvažnija u životu. Na drugom mjestu važnosti je posao, na trećem prijatelji i poznanici, a zatim slijede slobodno vrijeme i religija, dok je politika zadnja na listi prioriteta.

Pokazalo je to istraživanje o europskim vrijednostima predstavljeno na seminaru Nezavisnih hrvatskih sindikata i Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve o radu, obitelji i slobodnom vremenu.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever rekao je da se u Hrvatskoj previše radi, zbog čega stradava obitelj i slobodno vrijeme zaposlenih. No, za razliku od europskih zemalja gdje je to goruće socijalno i političko pitanje, u Hrvatskoj se tema o sukobu radnih i obiteljskih obveza dosad nije otvarala.

Nekadašnje tri radničke osmice (osam sati rada, osam sati odmora i osam sati društvenih aktivnosti ) pretvorile su se u druge formule dnevnog ritma u kojem je najmanje vremena za odmor i obitelj.

Hrvatska po brojkama od 31 dana godišnjeg odmora i državnih praznika nije na vrhu liste država gdje se najmanje radi. Burkina Faso ima 44 dana godišnjeg odmora i praznika, Austrija 43, a Francuska 41 dan.

To, smatraju sindikalisti, demantira tvrdnje poslodavaca kako hrvatski radnici rade premalo.

Sever smatra kako bi poslodavci trebali poticati odanost i radnu etiku svojih radnika tako što će pokazati razumijevanje za njihove obiteljske potrebe - otvaranjem vrtića, davanjem stanki za dojenje, omogućavanjem rada kod kuće te ulaganjem u zdravlje i obrazovanje svojih radnika.

(A.T.) Izvor:
Vjesnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.