Share
Tweet
Share
Send to friend

Daniela Bilušić, The Regent Esplanade, Zagreb

The Regent Esplanade Zagreb vrhunski je spoj dvije legende. S jedne strane hrvatskog hotelijerskog dragulja, najotmjenijeg zagrebačkog hotela Esplanade, izgrađenog sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća za putnike jednog od najluksuznijih vlakova ikada, Orient Expressa i s druge strane, svjetskog lanca najluksuznijih hotela koji su redefinirali standarde luksuza, The Regent. Povodom dodjele Certifikata Poslodavac Partner, u ovotjednom HR Intervjuu, HR managerica u hotelu The Regenet Esplanade, Daniela Bilušić, govori o razlozima sudjelovanja u projektu, brizi za zaposlenike te selekcijskom postupku.

MojPosao: Koji je bio vaš glavni motiv za ulazak u projekt Certifikat Poslodavac Partner?

Daniela Bilušić: Namjera nam je bila dobiti vanjsku ocjenu svoje prakse i zbog toga smo, između ostalog, sudjelovali u programu certificiranja. Na taj način smo prikupili i korisne sugestije na koji način određene standarde i procese upravljanja ljudskim potencijalima možemo dodatno unaprijediti. Ujedno smo primili i povratnu informaciju o tome kakvo nam je trenutno stanje u odnosu na druge tvrtke. To su vrlo korisne informacije na temelju kojih ćemo izraditi daljnji plan akcije i razvoja. Stoga potencijalni kandidati od nas, kao budućeg poslodavaca, zaista s pravom mogu imati vrlo visoka očekivanja u pogledu kvalitete upravljanja ljudskim resursima, jer su standardi definirani Certifikatom relativno visoki.

Biti Poslodavac Partner, odnosno biti hotel koji je atraktivan potencijalnim posloprimcima, ujedno je važan sastavni dio vizije naše tvrtke.

MojPosao: Jesu li vaši poslovni partneri, ali i zaposlenici prepoznali vrijednost sudjelovanja u ovom projektu?

Daniela Bilušić: Dobivanje Certifikata je u svakom slučaju utjecalo na jačanje pozitivnog imidža i reputaciju naše tvrtke. Pozitivnih komentara i čestitki od strane poslovnih partnera bilo je u prva dva tjedna nakon dobivanja Certifikata prilično mnogo. Time smo potvrdili status tvrtke koja posjeduje izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima i istakli u medijima svoju konkurentsku prednost. Nakon dobivanja Certifikata okupili smo sve zaposlenike kako bi s njima podijelili tu informaciju. Tom prilikom dobili smo pozitivnu povratnu informaciju.

Smatram da će dobivanje i zadržavanje statusa atraktivnog poslodavca u budućnosti vjerojatno predstavljati još veći izazov.

MojPosao: Kako ste i u čemu profitirali dobitkom Certifikata Poslodavac Partner?

Daniela Bilušić: Još jedna prednost koja proizlazi iz ovog statusa jest i mogućnost da se tvrtka koja posjeduje certifikat još bolje pozicionira na tržištu rada i prezentira kao Poslodavac Izbora. U interesu je svakog poslodavca da postane i ostane Poslodavac Izbora jer će na taj način moći lakše privući najpredanije i najsposobnije radnike. Ovo priznanje dodatno je osnažilo reputaciju koju Hotel The Regent Esplanade Zagreb ima zbog svojih visokih standarda usluge i inovativnih koncepata. Time smo stvorili dodatnu vrijednost za naše vlasnike, naše goste i za naše zaposlenike. Na temelju strukturiranog uvida u trenutačno stanje planiramo pokrenuti revizije postojećih i uvođenje kvalitetnijih procesa kako bi bili još bolji. Na taj način smo točno utvrdili gdje smo sada i gdje želimo biti u narednom periodu od šest mjeseci ili godinu dana.

MojPosao: Koje alate Regent Esplanade koristi za prepoznavanje i regrutiranje uspješnih menadžera?

Daniela Bilušić: Naš zajednički cilj je nadmašiti očekivanja naših gostiju i pružiti im luksuz za sva osjetila. Da bismo to postigli moramo imati vrhunske menadžere koji će odgovorno voditi svoje timove ljudi. Rukovođenje ljudima je izuzetno odgovoran posao i kao takav zahtjeva mnogo zrelosti, odlučnosti i smirenosti. Stoga je regrutiranje i odabir menadžera dugotrajan i složen proces koji započinje sastavljanjem detaljnog profila za određenu rukovodeću poziciju. Regrutiranje se vrši u zemlji i inozemstvu. Ovisno o konkretnoj poziciji povremeno surađujemo s kompanijama specijaliziranim za traženje kandidata za hotelijerstvo. Da bi se odredilo ima li kandidat osobine i potencijal koji se traži za određenu rukovodeću poziciju, koriste se kombinacije različitih profesionalnih dijagnostičkih alata kao što su: situacijski testovi, upitnici, preporuke, ocjene bivših kolega i nadređenih. Kandidati prolaze razna testiranja koja uključuju i iscrpne razgovore. Vrednovanje kompetencija i karakteristika kandidata vrši nekoliko procjenjivača. U fokusu svih ispitivanja su prije svega osobnost i stupanj motivacije koju kandidati posjeduju.

MojPosao: Koja osnovna znanja i vještine moraju posjedovati osobe zainteresirane za rad u The Regent Esplanade Zagreb?

Daniela Bilušić: Navela bih sljedeće karakteristike koje su ključne za uspješnost u ovom poslu: spremnost na preuzimanje odgovornosti za zadovoljstvo svakog gosta, što drugim riječima znači da kandidati moraju biti dobri domaćini. Relevantno radno iskustvo u hotelijerstvu svakako doprinosi bržem snalaženju u novoj sredini. Osim toga, neophodno je poznavanje stranih jezika, zatim vještina brzog učenja. Kandidati moraju biti otvoreni za promjene i za suočavanje s novim izazovima, te imati razvijene vještine ophođenja s gostima.
Netko tko se ne voli smiješiti i nerado se smiješi, ne može raditi u našem Hotelu i sigurno neće dobiti svoju šansu.

To su osnovna znanja, vještine i stavovi na čijem je dodatnom razvoju potrebno ustrajno i dugotrajno raditi. Prema mojem su mišljenju ključni stavovi, odnosno visoka motiviranost za određeni posao, a gotovo sve ostalo se može savladati.
MojPosao: Koliko ulažete u dodatnu edukaciju vaših zaposlenika te imaju li oni mogućnost odlaska na usavršavanje u inozemstvu?

Daniela Bilušić: Sastavni dio naše poslovne politike je da potičemo zaposlenike da napreduju u svojim karijerama i da razvijaju svoje sposobnosti. Nastojimo postići da svaki zaposlenik realizira maksimum svojih potencijala. Svim zaposlenicima je omogućen kontinuirani osobni i profesionalni razvoj i mogućnost stručnog usavršavanja u zemlji i inozemstvu. Unutar naše korporacije Rezidor SAS, svaki Hotel izdvaja minimalno 0.1% od ukupnih prihoda na edukaciju i trening u pravcu razvoja karijere i osobnog razvoja. S obzirom da sve više raste važnost učenja tijekom čitavog života, razvili smo interne i vanjske mogućnosti stručnog usavršavanja za svoje zaposlenike. Ove godine uspješno smo implementirali sistem tzv. internih trenera koji funkcionira na način da sami zaposlenici odnosno interni treneri utvrđuju obrazovne potrebe i zaduženi su za redovito provođenje kraćih obuka unutar svojih odjela. Osim toga, unutar kompanije postoji i mogućnost daljnjeg usavršavanja u okviru Poslovne škole koja nudi razne oblike razvoja za područje prodaje, ostvarivanja prihoda, te razvoja trenerskih i menadžement vještina. Od iduće godine planiramo se aktivno uključiti u izradu odnosno uspostavu bipartitnog sustava strukovnog obrazovanja u suradnji s domaćim i stranim socijalnim partnerima. Međutim nije dovoljno samo ulagati u edukaciju, nego se zaposlenicima treba omogućiti i transfer znanja i vještina. Stoga su u Hotelima naše kompanije diljem svijeta oformljeni tzv. Centri izvrsnosti čiji pojedini odjeli preuzimaju ulogu uzora u operativnom vođenju poslova. Svaki takav Centar izvrsnosti je mjesto gdje voditelji odjela drugih Hotela koji dođu u posjet, mogu usvojiti nove specifične vještine, kao i dobiti nove ideje za rješavanje određenih poslovnih problema. U Hotelu Regent Esplanade Zagreb se takav Centar izvrsnosti uvodi za Odjel hrane i pića.

MojPosao: Što činite po pitanju zbližavanja vaših zaposlenika?

Daniela Bilušić: Osmišljavanje aktivnosti za zbližavanje zaposlenika sastavni je dio segmenta Odnosi prema zaposlenicima, koji zauzima sve značajniju ulogu u našem planiranju. Posebno smo ponosni na naše zaposlenike koji su dugi niz godina lojalni tvrtci tako da dva puta godišnje organiziramo ceremoniju dodjele jubilarnih nagrada. Osim toga, potičemo zaposlenike na volontiranje u različitim programima društvene odgovornosti jer smatramo da je to moralna obveza uspješnih kompanija. Stoga smo redovito sponzori humanitarne utrke Terry Fox Run koja se svake godine uspješno održava na Jarunu. To je izvanredna prilika za zbližavanje zaposlenika, a sudjelovanjem u akciji se prikupljaju i značajna sredstva. Također dva puta godišnje organiziramo razna druženja u prirodi uz mnogo zabavnih sadržaja. Nadalje potičemo zaposlenike na sportske aktivnosti, zatim obilježavamo rođendane. Razne degustacije su također dobre prilike za druženje i bolje upoznavanje, a također je važno postići uravnoteženost rada i privatnog života. Cilj nam je da se naši zaposlenici osjećaju kao pripadnici jednog solidnog, uspješnog tima.

MojPosao: Za kraj, možete li opisati kako izgleda jedan vaš selekcijski postupak?

Daniela Bilušić: Najveći izazov današnjice jest spoznati kako privući i zadržati dobro osposobljene zaposlenike. Selekcija je u biti dvosmjerni proces u kojem potencijalni kandidat i mi kao poslodavac donosimo odluku o izboru. Stoga je izuzetno važno da se međusobno razmijene sve relevante informacije. Nastojimo što otvorenije i realnije prezentirati osobi što se od nje konkretno očekuje na tom radnom mjestu. Također ispitamo i očekivanja kandidata. U proces selekcije su uključeni Human Resource Manager i linijski manager koji zapošljava novog zaposlenika. Ponekad po potrebi uključimo i ostale članove tima.

Postupak se sastoji od predselekcije na temelju životopisa i prijave kandidata, zatim ispunjavanja pristupnog upitnika, testiranja, standardiziranog intervjua, provjere specifičnih znanja (strani jezici, rad na računalu, znanja iz domene hotelijerstva), provjere referenci, te po potrebi uvodimo radnu kušnju. Nakon što provedemo inicijalnu selekciju, eliminiramo kandidate koji ne odgovaraju kriterijima. Potom se formira rang lista kandidata koji po svojim karakteristikama najviše zadovoljavaju tražene kriterije radnog mjesta. Za donošenje konačne odluke o zapošljavanju kandidata zaduženi su Human Resource Manager i linijski manager.

(V.K.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.