Share
Tweet
Share
Send to friend

Australci zbog alkohola gube 2,5 milijuna radnih dana godišnje

Konzumacija alkohola na radnom mjestu otišla je dalje od par ispijenih piva na božićnom domjenku u uredu te je postala važan problem u poslovanju, koji poslodavce godišnje košta više od 400 milijuna dolara.

Australska komora trgovine i industrije (ACCI), inače najveća australska poslovna organizacija, pozvala je pojedince, industriju, sindikate, liječnike i inspektore da započnu borbu s problemom zlouporabe droga i alkohola na radnom mjestu.

Istraživanje Nacionalnog centra za edukaciju i treniranje u borbi protiv ovisnosti na Sveučilištu Flinders pokazalo je da je zbog konzumacije alkohola izravno izgubljeno 2,5 milijuna radnih dana, a neizravno još 5 milijuna, to jest čak 7,5 milijuna dana. Direktan učinak na gospodarstvo iznosio je 437 milijuna dolara godišnje, a neizravan čak 1,2 milijarde.

Izvršni direktor u ACCI-ju, Peter Hendy kaže kako rezultati istraživanja nisu iznenađujući. "Za poslodavce to je pitanje sigurnosti na radu i produktivnosti, a za društvo je pitanje zdravlja, istaknuo je Hendy.

Poslodavci su do sada dopuštali zaposlenicima slobodne dane zbog odvikavanja, uvodili su programe za pomoć, te koristili disciplinarne, savjetodavne i protokole za testiranje. No, Hendy kaže kako poslodavci sada trebaju nove oblike menadžmenta koji bi riješili taj problem.

Istraživanje objavljeno u ponedjeljak (11. prosinca) u časopisu Medical Journal of Australia, pokazalo je da poslodavci trebaju biti zabrinutiji zbog bolovanja uzrokovana mamurlukom kod osoba koje inače ne piju, nego za one koji inače imaju probleme s prekomjernim konzumiranjem alkohola.

(T.N.)
Izvor:
News.com.au

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.