Share
Tweet
Share
Send to friend

Gladan mozak bolje razmišlja

Medicinski istraživači na američkom sveučilištu Yale ustanovili su da su gladni miševi ujedno i pametniji.

Članak tih znanstvenika u časopisu Nature of Neuroscience kaže kako bi slična situacija mogla biti i s ljudima. Tim koji vodi Tamas Horvath, u mišjem mozgu je analizirao putove hormona koji tijelo proizvodi kada je gladno.

Miševi su u provedenom eksperimentu bili podijeljeni u dvije grupe, oni kojima je bio ubrizgan hormon i kontrolna grupa bez njega. Obje skupine miševa testirani su labirintom i testovima inteligencije, a u oba slučaja biokemijski "gladni" miševi imali su bolje rezultate.

Horvat kaže kako u situaciji kad smo gladni moramo usredotočiti cijeli naš sustav na pronalaženje hrane, a neki biolozi vjeruju kako se ljudska inteligencija razvila zbog unaprjeđenja vještina lova.

Voditelj projekta kaže kako ljudi mogu ova saznanja iskoristiti u svoju korist te spasiti američke škole, a ne isključuje mogućnost da su pretjerana težina i loši rezultati na nacionalnim testovima – povezani.

(T.N.)
Izvor:
New York Times

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.