Share
Tweet
Share
Send to friend

U Njemačkoj veće porodiljne naknade za žene s većim primanjima

U Njemačkoj je s prvim danom 2007. na snagu je stupio zakon o financijskoj pomoći rodiljama, prema kojem je državna potpora obitelji novorođenčeta određena prema posljednjoj plaći roditelja koji prvu godinu ostaje s djetetom.

Novi zakon dobar je za zaposlene žene s većim primanjima, ali i poduzetnike koji su se, zbog financijskih gubitaka, do sada manje odlučivali na djecu. Tako će od 1. siječnja mjesečna naknada jednog od roditelja iznositi i do 1.800 eura, što je 21.600 eura godišnje.

No, radnici s niskim mjesečnim primanjima i nezaposlene osobe, primat će još manje naknade nego prije. Po starom zakonu su imali pravo na 300 eura tijekom 24 mjeseca nakon rođenja djeteta, a sada će se ta ista svota isplaćivati 12 do 14 mjeseci.

Predviđanja da će zbog novog zakona uslijediti val trudnih imigrantkinja čiji muževi rade u Njemačkoj, vjerojatno se neće obistiniti. Naime, najveći broj "gastarbajtera" nema dovoljno visoka primanja za povećanu naknadu.

(T.N.)
Izvor:
Slobodna Dalmacija

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.