Share
Tweet
Share
Send to friend

Hrvatski građani realisti, a ne pesimisti

Prema nedavnom globalnom istraživanju tvrtke za ispitivanje javnog mnijenja Gallup, o očekivanjima u 2007., čak 39% hrvatskih građana smatra da će ova biti lošija od prethodne godine. No, psihologinja dr. Mirjana Krizmanić kaže kako Hrvati nisu pesimisti, nego zdravi realisti.

U Europi su od Hrvatske pesimističniji samo Grčka i Portugal, od 29 zemalja u kojima je provedeno istraživanje. Za ovu godinu je najavljen ekonomski napredak ekonomski napredak i gospodarski rast od 4,6%, s perspektivom do pet posto do 2009. godine, ali u Hrvatskoj tek 23% građana vjeruje u ta predviđanja.

S druge strane, rast nezaposlenosti očekuje čak 41% ispitanih, i to usprkos tvrdnjama o padu i niskoj nezaposlenosti od 11,8 posto.

Psihologinja Krizmanić poručuje kako je dobro ne biti pretjerano optimističan i imati prevelika očekivanja jer se onda nužno razočarate, a korijene nezadovoljstva nalazi još u ranim devedesetima kada je Hrvatska krenula s prevelikim očekivanjima, vjerujući da je sve riješeno nastankom države.

"Iskustvo nas uči da se sve miče vrlo sporo i postupno, a katkad stane ili se čak vrati unatrag, tako da ćemo se manje razočarati ako smo realistični", ocijenila je Krizmanić.

Inače, velika je anketa pokazala kako 43% građana diljem svijeta vjeruje kako će ova godina biti bolja od 2006. godine. U Hrvatskoj je anketa provedena na reprezentativnom uzorku od 500 ispitanika, a u čitavom istraživanju sudjelovalo je 48.500 ispitanika iz 56 zemalja iz cijelog svijeta.

(T.N.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.