Share
Tweet
Share
Send to friend

Britanski porezni obveznici utajili pet milijardi funti poreza

Ključnu ulogu u rekordnom iznosu otrkivenih prijevara, vezanih uz neplaćanje poreza u Velikoj Britaniji, imala je utaja poreza.

Prema podacima revizorske kuće BDO Stoy Hayward lanjske utaje poreza dosegnule su 1,37 milijardi funti, što se odnosi samo na otkrivene prijevare.

No, njihovi revizori procijenili su da je Velika Britanija u 2006. ostala bez oko pet milijardi funti državnih prihoda. Ključnu ulogu u tome imale su britanska regija Jugoistok te glavni grad London, a najveći broj otkrivenih prijevara zabilježen je u sektoru financija.

Veliki problem predstavljaju i takozvane karusel prijevare, u kojima organizirana grupa uveze robu bez plaćanja PDV-a, koji kasnije zaračunaju kupcima, a razliku spreme u džep.

Sličan problem otkriven je i u Francuskoj, a poslovni list Les Echos je objavio kako je prošle godine Francuska ostala bez prihoda između 13 i 19 milijardi eura.

Kako bi suzbili probleme utaje PDV-a, britanski i francuski ministar financija Gordon Brown i Thierry Breton najavili su donošenje zajedničkih mjera, koje bi se trebale proširiti i na ostale europske zemlje.

(T.N.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.