Share
Tweet
Share
Send to friend

Čaj – piće prvih tvorničkih radnika

Neka su pića tijekom povijesti bila mnogo više od tekućine za gašenje žeđi. Napitak koji je davao snagu radnicima u prvim tvornicama bio je – čaj.

Jednako kao što su uredski činovnici, poslovni ljudi i intelektualci u 17. stoljeću zavoljeli kavu, radnici u novim tvornicama u 18. stoljeću prihvatili su čaj.

Vlasnici tvornica počeli su nuditi zaposlenicima "stanke za čaj" kao povlasticu. Za razliku od piva, koje su tradicionalno pili poljoprivredni radnici, čaj nije zamagljivao um, nego ga je, zahvaljujući prisutnosti kofeina, stimulirao.

Čaj je držao radnike budnima i okretnima tijekom dugih i zamornih smjena i poboljšavao njihovu koncentraciju pri upravljanju brzim strojevima.

Popularnost čaja također je povoljno utjecala na trgovinu, jer je povećala potražnju za kuhinjskim porculanom i potaknula razvoj nove industrije.

Fini servis za čaj bio je društveno važan i bogatim i siromašnim obiteljima. Najpoznatije posuđe bilo je ono Josiaha Wedgwooda, a kupovala ga je i sama kraljica.

(A.T.)
Izvor:
Jutarnji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.