Share
Tweet
Share
Send to friend

Visoke osobe bolje zarađuju?

Desetljećima su sociolozi proučavali fenomen nazvan "premijom visine", prema kojem su visoke osobe bolje plaćene.

Istraživanje iz 2001. sa Sveučilišta Pennsylvania pokazalo je da na plaću odraslih utječe njihova visina u tinejdžerskim godinama.

"Dvoje odraslih iste dobi i tjelesne visine, koji su bili različite visine sa 16 godina, različito su tretirani na današnjem tržištu rada", zaključak je te studije.

Autori tvrde da su osobe koje su bile niske u mladosti, rjeđe sudjelovale u socijalnim aktivnostima povezanima sa stvaranjem produktivnih vještina i znanja, te imaju manje samopouzdanja.

Te karakteristike mogu negativno utjecati na njihove kolege i menadžere, a takve osobe su doživljavane kao neautoritativne te će teže uvjeriti poslodavca u svoje sposobnosti vodstva.

Novo istraživanje koje su provele Ann Case i Christine Paxson, ekonomistica sa Sveučilišta Princeton, također je, tvrde autorice, potvrdilo prisutnost takvog fenomena. "Čak i kod trogodišnje djece, pa kroz cijelo djetinjstvo, viša djeca postižu bolje rezultate na kognitivnim testovima", pojašnjavaju Case i Paxson te dodaju kako će takve osobe izabrati i bolje plaćena zanimanja, za koja su potrebne napredne verbalne i matematičke sposobnosti.

(T.N.)
Izvor:
MSN

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.