Share
Tweet
Share
Send to friend

Više kilograma manja plaća?!

Talijanski znanstvenici sa sveučilišta u Padovi tvrde kako se nakupljanje suvišne tjelesne mase, uz negativan utjecaj na zdravlje može odraziti i na visinu plaće.

Naime, prema njihovim tvrdnjama povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) od samo 10% može kod muškaraca dovesti do smanjenja primanja za 3,3%, a kod žena za 1,8 posto.

Rezultati istraživanja koje je provedeno u devet zemalja, pokazuju da je negativan utjecaj prevelike tjelesne mase na primanja jače izražen u zemljama tzv. uljnog pojasa - Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Portugalu.
Nasuprot tome, veza između viška kilograma i manjih plaća, manje je uočljiva u zemljama tzv. pivskog pojasa (Austriji, Irskoj, Danskoj, Belgiji i Finskoj).

U istraživanju nije utvrđeno mogu li se dobiveni rezultati objasniti diskriminacijom pretilih ljudi ili poteškoćama sa zdravljem kojima su takve osobe izložene, a koje mogu negativno utjecati na njihovu produktivnost.

Dodajmo ovome kako stručnjaci upozoravaju da Europi prijeti epidemija pretilosti koja će uz povećanje zdravstvenih troškova dovesti i do usporavanja ekonomskom razvoja.

(V.K.)
Izvor:
PLIVAzdravlje

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.