Share
Tweet
Share
Send to friend

Aromaterapija podiže produktivnost zaposlenika

Jeste li znali da mirisi mogu utjecati na produktivnost zaposlenika? Naime, istraživanje koje je provela japanska tvrtka Takasago pokazalo je da zaposlenici koji u radnom okruženju koriste aromatska ulja, posebice miris lavande, rade čak 20% manje pogrešaka nego što je to uobičajeno.

Jasminovo ulje smanjuje pogreške zaposlenika za 33%, dok su zaposlenici produktivniji za čak 54% koriste li u uredu limunovo ulje.

Na temelju tih rezultata, britanski ogranak japanske kompanije Shimizu odlučio je povećati produktivnost zaposlenika tako što su dizajnirali dovod zraka u svrhu aromaterapije.

U njihovim uredima, tvrtka Shimizu "pozdravlja" zaposlenike mirisom limuna te ugodnim mirisom ruže kako bi im osvježila radnu okolinu.

Potaknuti pozitivnim rezultatima, stručnjaci savjetuju svim tvrtkama da u uredima koriste anti stresna ulja, u bolnicama antibakterijska ulja, a na željezničkim stanicama blage mirise.

Mirisi koji pozitivno utječu na radnu okolinu su:

  • Pepermint - zaposlenike drži budnim, a koristi se umjesto kave.
  • Limun - pozitivno djeluje na raspoloženje.
  • Eukaliptus - koristi se u bolnicama, ima anti-bakterijski učinak.

    (A.T.)

  • Izvor:
    Personneltoday

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.