Share
Tweet
Share
Send to friend

U SAD-u program odvikavanja od ovisnosti o e-mailu

I dok su programi za odvikavanje od ovisnosti o alkoholu ili drogi uobičajena pojava, novost u Sjedinjenim Državama jest program za odvikavanje od ovisnosti o potrebi provjeravanja e-mail poruka.

Autorica programa, Marsha Egan objašnjava kako je došla na ideju programa koji osobama kroz dvanaest koraka, pomaže kako bi se riješili ove navike, koja je prema nekim istraživanjima prerasla u ovisnost koja na mozak utječe čak više i od droge.

Autorica programa navodi primjer jednog golfera kojega je poznavala koji je zbog provjere e-mailova na BlackBerryu nakon svakog zamaha palicom, izgubio potencijalnog klijenta ili jedne "ovisnice" koja je priznala kako nije mogla proći pored računala bez da provjeri e-mailove. Njena je ovisnost narasla do te mjere da je na kraju sama sebi počela slati mailove, ukoliko ne bi dobila niti jednu poruku od nekog drugog.

Nadalje, Egan navodi i primjere osoba koje nisu željele otići na godišnji odmor na mjesto gdje nisu mogli provjeravati e-mail poštu.

Svoj program odvikavanja, Marsha Egan temelji na dvanaest koraka, čijom se pravilnom primjenom, osoba može vratiti starom načinu života.

(V.K.)
Izvor:
Telegraph

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.