Share
Tweet
Share
Send to friend

Bill Gates i dalje najbogatiji na svijetu

Najbogatiji ljudi svijeta sve su mlađi i bogatiji, a među njima je i sve više Rusa i Indijaca, pokazala je tradicionalna lista najbogatijih u svijetu američkog časopisa Forbes za 2007. godinu.

Broj milijardera porastao je za 19% na 946 u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo 793. Ukupna neto vrijednost njihova bogatstva porasla je za 35% na 3.500 milijardi dolara.

Prosječna dob super-bogataša smanjena je za dvije godine na 62, a njih 60% započelo je svoj uspon s vrlo malim kapitalom. Dvije trećine bogataša na listi povećalo je svoje bogatstvo a gotovo svi među prvih 50 povećali su njegovu neto vrijednost.

"Ovo je najbogatija godina u povijesti čovječanstva. Nikad dosad nije zabilježen tako značajan napredak", zaključio je izvršni direktor Forbesa Steve Forbes.

Prvo je mjesto na listi najbogatijih 13. godinu zaredom pripalo čelniku Microsofta Billu Gatesu, koji "teži" 56 milijardi dolara. Drugoplasirani je Warren Buffett, izvršni direktor Berkshirea Hathawaya, s 52 milijarde dolara. Treću je poziciju ponovno zauzeo meksički telekomunikacijski tajkun Carlos Slim sa 49 milijardi dolara bogatstva. Slijede Ingvar Kamprad, vlasnik Ikee, s 33 milijarde dolara, te indijski čelični magnat Lakshmi Mittal, s 32 milijarde.

Kineskinja Jan Cheung, predsjednica uprave Nine Dragons Papera, ušla je u povijest kao najbogatija osoba u Kini i spada među tri Kineskinje koje su se vlastitim radom uspele na Forbesovu listu. Zauzela je 390. mjesto na listi, s vrijednošću imovine od 2,4 milijardi dolara.

Među pridošlicama na listi našli su se utemeljitelj Starbucksa Howard Schultz, koji je zauzeo 940 mjesto na popisu s imovinom vrijednom 1,1 milijardu dolara, i bivši šef Walt Disneya Michael Eisner, 891. na listi s jednom milijardom dolara.

U kategoriji zemalja predvodi SAD s najvećim brojem bogataša. Druga je Njemačka, a treća Rusija, pri čemu autori studije ističu da ukupna vrijednost imovine ruskih bogataša od 282 milijarde dolara premašuje onu njemačkih bogataša, koja iznosi 245 milijardi dolara.

(Hina)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.