Share
Tweet
Share
Send to friend

Tokio najbogatiji grad na svijetu

Japanski megalopolis Tokio najbogatiji je grad na svijetu gledano po ostvarenom BDP-u koji je 2005. godine iznosio 1190 milijardi dolara, što je više od čitave Kanade, kaže se u izvješću revizorske kompanije PricewatehouseCoopers LLP.

Procjene govore kako će se BDP tog grada, koji je s 12,5 milijuna stanovnika, ili triput više od Hrvatske, do 2020. godine još više povećati te bi trebao iznositi 1600 milijardi dolara.

Iza Tokija se nalazi New York, koji je uz japansku prijestolnicu jedini grad na svijetu čiji je BDP bio veći od 1000 milijardi dolara. BDP New Yorka do 2020. godine trebao bi iznositi 1560 milijardi dolara, a slijede Los Angeles, London, Chicago i Pariz.

"U ovome trenutku megalopolisi najrazvijenijih zemalja svijeta i dalje su u vodstvu gledano po ostvarenom BDP-u, međutim već se primjećuje trend rasta gradova brzorazvijajućih zemalja", kaže se u izvješću PricewatehouseCoopersa, koji je ujedno najveća revizorska kompanija na svijetu.

Očekuje se kako će Mexico City, jedini od gradova iz rastućih ekonomija koji se našao na listi prvih deset još više napredovati do 2020. godine, a očekuje se i rast gradova iz Indije, Kine i Brazila.

U zapadnom svijetu očekuje se skok Londona za jedno mjesto, a nasuprot njemu gradovi poput Züricha, Amsterdama, Leedsa, Copenhagena, Napulja, Helsinkija i Budimpešte vjerojatno će ispasti s top-ljestvice sto gradova s najvećim BDP-om.

Zanimljivo je kako je među prvih pet najskupljih gradova na svijetu bio samo jedan iz zapadnog svijeta, i to London, a ostali su bili Seoul, Tokio i Hong Kong.

(A.T.) Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.