Share
Tweet
Share
Send to friend

Detektivi kontroliraju Slovence na bolovanju

Slovenske državne službenike na bolovanju smjet će iznenaditi – detektivi.

To stoji u izmijenjenom slovenskom Zakonu o javnoj službi koji je u četvrtak izglasao Državni zbor Slovenije sa 40 glasova za i 30 protiv, a prema kojemu će detektivi provjeravati moguću zlouporabu prava na bolovanje ali i prava na povrat troškova za prijevoz na posao.

Ako predstojnik posumnja da je državni službenik zbog bolesti zlouporabio pravo izostanka s posla do 30 radnih dana ili pravo na povrat troškova prijevoza na posao i s posla, moći će ovlastiti detektivsku agenciju za utvrđivanje stvarnog stanja.

Sindikat državnih organa Slovenije predložio je da predstojnik u oba slučaja prvo mora upozoriti javnog službenika da postoje razlozi za sumnju o zlouporabi te mu omogućiti da se o tome izjasni.

Međutim, neke stranačke kolege izrazili su negodovanje. Miran Potrč (SD) smatra da se predviđena rješenja ne temelje na povjerenju. Borut Sajovic (LDS) upozorio je da prijedlog zakona seže u pravo pojedinca na privatnost.

Ipak, ministar za javnu upravu Gregor Virant smatra da će samo za plaćanje prijevoza država mjesečno uštedjeti milijun eura.

(A.T.) Izvor:
RTV Slo

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.