Share
Tweet
Share
Send to friend

Što rade zastupnici za 13.000 kuna?

Najaktivniji saborski zastupnik na 23 saborske sjednice, u tri godine mandata, HSP-ovac je Pero Kovačević, a najneaktivnija je SDP-ovka Mirjana Didović koja u Saboru još nije progovorila otkad je tu funkciju, za koju plaća u prosjeku iznosi 13.500 kuna, preuzela u rujnu prošle godine.

Iako na sjednicama u pravilu govore vodeći ljudi radnih saborskih tijela, zastupnike bi se moglo podijeliti u tri kategorije.

U prvoj su zastupnici koji se javljaju za svaku raspravu, poput Pere Kovačevića (govorio je 907 puta), Ingrid Antičević-Marinović (govorila je 641 put) i Nenada Stazića (govorio je 587 puta).

U drugoj su oni koji se javljaju samo za određene teme, poput Mate Arlovića, Milanke Opačić i Tončija Tadića. U trećoj su skupini oni koji vrlo rijetko govore. Zastupnica Didović kaže da je na posljednje dvije sjednice, koje nisu uračunate u ovu statistiku, više govorila.

HDZ-ovac Stjepan Fiolić primjer je zastupnika koji je u Saboru od početka mandata i dosad je u sabornici govorio pet puta. Na upit zašto je to tako, odgovorio je: "Nemam komentara".

No, Ivan Grdešić, profesor na Fakultetu političkih znanosti, smatra da je razlog to što je saborskim zastupnicima taj posao druga ili treća obaveza te da se profesionalizacija saborskih zastupnika zapravo svodi na primanje plaće.

"Zastupnici prvenstveno odgovaraju vodstvu svoje stranke koje će procijeniti jesu li njihovi sabornici dizači ruku i sjede li većinu dana na gablecu ili su aktivni", rekao je Grdešić. Također je dodao da je važnija aktivnost u radnim tijelima, nego pred TV kamerama u Saboru.

(A.T.) Izvor:
Jutarnji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.