Share
Tweet
Share
Send to friend

Najveća menadžerska zarada 1,7 milijardi dolara

The Financial Times je nedavno donio priču o Jamesu H. Simonsu, predsjedniku 18 milijardi eura vrijednog hedge fonda Renaissance Technologies.

Simmons je 2006., prema podacima Institutional Investor's Alpha magazinea, osobno zaradio 1,7 milijardi dolara, što je najveća ikad ostvarena zarada.

Taj profesor matematike, dobitnik brojnih nagrada u matematičkoj znanosti i bivši "code-breaking cryptologist" za vrijeme rada u Vijetnamu ovu je zaradu ostvario preko poslovanja hedge fonda u kojem ima svoj novac, ali i preko menadžerskih honorara koje dobiva za vođenje hedge fondova u kojima je samo glavni menadžer.

Naime, Simons naplaćuje svoje menadžerske usluge u iznosu od 5% ukupne zarade, dok su uobičajeni honorari u tom poslu jedan do 2% i oko 20% profita.

No, dok ostali hedge fondovi ostvaruju povrat kapitala u iznosu od 20%, njegovi fondovi su od 1989. ostvarili prosječno 36%, a u 2006. su prosječno vračali 44% uloženog kapitala.

Simons kao svoje suradnike bira astronome,fizičare, lingviste i druge znanstvenike koji imaju iskustva s modelima ponašanja u različitim sferama života i materije.

Hedge fondovi su takozvani "divlji fondovi" jer u pravilu nisu registrirani i ne podliježu zakonskim regulama koje moraju ispunjavati registrirani investicijski fondovi.

Hrvatska udruga menadžera Crome objavila je okvirne podatke prema kojima lanjska prosječna godišnja neto plaća menadžera u malim tvrtkama iznosi 180.000 kuna, u srednje velikim 264.000 kuna, a u velikim 420.000 kuna.

(A.T.)
Izvor:
Slobodna Dalmacija

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.