Share
Tweet
Share
Send to friend

Menadžeri i političari žive kraće

Stanovnici Hrvatske koji 2001. nisu napunili godinu dana života živjet će u prosjeku 75,6 godina, s tim da će žene živjeti gotovo sedam godina duže nego muškarci.

Najdugovječniji stanovnici Hrvatske su Dalmatinci, dok su kontinentalci, osobito sjevernih hrvatskih županija, na samome dnu ljestvice o očekivanom trajanju života.

Na vrhu su u ukupnom poretku stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije, koji će u prosjeku živjeti 77,7 godina, a najkraći životni vijek čeka Zagorce, odnosno stanovnike Krapinsko-zagorske županije, koji će u prosjeku živjeti 71,4 godine.

To su samo neki od najzanimljivijih podataka o očekivanom trajanju života u Hrvatskoj za stanovništvo rođeno 2001. godine, koje je izradio demograf i profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr. Jakov Gelo.

Dr. Gelo ističe kako na životni vijek svakako utječe i izbor profesije.

"Kraći životni vijek imaju političari, menadžeri, ali i osobe na fizički teškim poslovima poput onih u građevinarstvu", rekao je Gelo.

Dodao je da neke od razloga zašto muškarci žive kraće od žena treba potražiti i u većoj ekonomskoj aktivnosti muškaraca, ali i njihovoj sklonosti k onome što ugrožava život poput alkohola, cigareta i slično.

(A.T.)
Izvor:
Slobodna Dalmacija

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.