Share
Tweet
Share
Send to friend

Robot-radnik radi po svakom vremenu

Japanski znanstvenici predstavili su najnoviji primjerak humanoidnog robota, koji može raditi i po najjačem pljusku i to najzahtjevnije zadaće.

Robot "HRP-3 Promet MK-II", koji izgleda kao da je upravo izišao iz japanskog znastvenofantastičnog filma, visok je 1,60 metara i težak 68 kilograma. Može se kretati na uzvisinama i pjeskovitoj površini ili podnositi pljusak nalik potopu te nastaviti neometano raditi.

HRP-3 može hodati dva sata neprekidno i vješto rukovati odvijačem tako što će zauzeti položaj u kojem štedi snagu, kao što to čini čovjek. Robota, koji se odlikuje visokim postotkom zakretljivosti od 42 stupnja, zajednički su razvile tvrtke Kawada Industries, Kawasaki Heavy Industries (KHI) i Nacionalni institut za naprednu industrijsku znanost i tehnologiju.

Izumitelji se nadaju da će oko 2010. prodavati toga robota građevinskim tvrtkama po cijeni od 15 milijuna jena (95.000 eura). Japan, čije stanovništvo brzo stari, aktivno radi na razvoju čitave vojske robota strahujući od nedostatka radne snage u budućnosti, poglavito za poslove koji su visoko rizični.

(Hina)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.