Share
Tweet
Share
Send to friend

Desetina talijanskih radnika izbjegava plaćanje poreza

Talijanska vlada objavila je da je izbjegavanje poreznih obveza u toj zemlji poprimilo razmjere prave epidemije, naglasivši da namjerava naplatiti svih 100 milijardi eura koliko godišnje gubi zbog te pojave.

Ministar gospodarstva Tomasso Padoa- Schioppa na taj način želi povećati prihode kako bi srezao veliki proračunski manjak.

"Izbjegavanje plaćanja poreza raširena je pojava u cijeloj zemlji, od nje ne boluju tek pojedinci, već je riječ o pravoj epidemiji", istaknuo je Padoa-Schippa, ustvrdivši da je ostvarenje cilja potpunog suzbijanja utaje poreza je nadomak ruke.

Vrijednost prihoda koje država gubi zbog izbjegavanja plaćanja poreza, procijenio je na 7% BDP-a, odnosno oko 100 milijardi eura godišnje, što je gotovo dvostruko više od Velike Britanije, Francuske i Nejmačke, a četiri puta više nego u Austriji, Nozozemskoj i Irskoj.

"Obveza je vlade da razinu izbjegavanja poreznih obveza približi razini u drugim zemljama", naglasio je talijanski ministar gospodarstva. Prema službenim procjenama čak 13% talijanskih radnika uopće ne plaća porez.

(T.B.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.