Share
Tweet
Share
Send to friend

Talijanski poslodavci zabranjuju odjela tijekom ljeta

U talijanskoj naftno-energetskoj kompaniji ENI čak 90% zaposlenih koji rade u odijelu i kravati, tijekom ljeta cijelog ljeta odijeva se u ležerniju odjeću.

Naime, u sjedištu te velike kompanije koja je nedavno kupila pet elektrana u Rusiji i prava na bušenja u Sibiru već nekoliko dana na snazi je odredba o jednostavnijem odijevanju, bez sakoa i kravate.

Čelni ljudi kompanije napominju kako to nije zbog mode, već štednje energije, ali i zaštite okoliša. Primjerice ako rashladni uređaji hlade manje, troše manje energije i manje zagađuju, a ako je u uredima samo stupanj viša temperatura, uštedi se 217.000 kilovatsati, a u atmosferu se ispusti 126 tona manje ugljikova dioksida.

Inače u Italiji se više električne energije troši ljeti nego zimi, a energetska kompanija prva je u Italiji uvela štednju skidanjem kravata, a o takvim potezima sada razmišlja cijela udruga industrijalaca.

No politika se još nije pokrenula, s obzirom da u talijanski parlament nitko ne smije ući bez sakoa i kravate. Bez kravate i sakoa, na posao dolaze i Japanci, a osim Italije, ta moda zahvaća i Španjolsku.

(V.K.)
Izvor:
Večernji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.