Share
Tweet
Share
Send to friend

Britanski knjižničari pod većim stresom od policajaca

Borba protiv vatre može se činiti zastrašujućom, potjera za kriminalcima zahtjevnom. Međutim, nova studija provedena u Velikoj Britaniji pokazuje kako je rad u knjižnici najstresniji od svih poslova.

Naime, knjižničari su najmanje sretni svojim radnim mjestom, a svoj posao često doživljavaju kao monoton i bez izazova, tvrdi psiholog Saqib Saddiq.

Istraživanje je provedeno na 300 ispitanika iz pet različitih zanimanja - vatrogasaca, policajaca, vlakovođa, učitelja i knjižničara. Iako se zanimanje knjižničara smatralo najmanje stresnim, psiholog Saddiq objašnjava kako rezultati pokazuju da trećina knjižničara pati od psihičkih oboljenja.

Istraživanjem se ispitivalo devet glavnih faktora koji potiču stres poput kontrole radne situacije, količine posla i zarade. Osim toga analizirani su i podaci o izostancima s posla, zadovoljstva poslom te utjecaju stresa na privatni život.

Knjižničari su se najviše požalili na svoje psihičko zdravlje te su naveli kako im je već muka od svakodnevnog sjedenja među policama punih knjiga, gdje nitko u potpunosti ne iskorištava njihove potencijale, a oni sami smatraju kako vrlo teško mogu upravljati svojom karijerom. Među knjižničarima je također zabilježen najveći postotak izostanaka s posla, od svih pet zanimanja.

(V.K.)
Izvor:
BBC

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.