Share
Tweet
Share
Send to friend

Koliko su stresni atraktivni poslovi

Poslovi koje želi raditi većina ljudi vrlo su privlačni, "dobro zvuče", mogu biti unosni, cijenjeni su, no, do njih je teško doći. Većina tih zanimanja najprofitabilnija je u Sjedinjenim Državama, a s njihovim prednostima i nedostacima se poigrao Forbes.

Kapetan kruzera

Ovi ljubitelji oceana i brodova godišnje mogu zaraditi i do 250.000 dolara. U prosjeku četiri mjeseca plove, no nakon toga mjesec dana provedu na dopustu. Da biste postali kapetan velikih kruzera, potrebno je završiti potrebnu edukaciju (Pomorski fakultet), ali i imati nekoliko godina radnog iskustva u tom poslu.

Dobre strane tog zanimanja su da ćete vidjeti zanimljiva egzotična mjesta, proputovati svijet, upoznati zanimljive osobe i dobro zaraditi. Loša strana ovog zanimanja je da na vas pada velika odgovornost. Naime, odgovorni ste za sigurnost gotovo 1.000 gostiju koji odmaraju na velikim kruzerima. Nadalje, odgovorni ste za sve zaposlenike, a također na dugi vremenski period nećete vidjeti prijatelje i obitelj.

Igrač video-igrica

Možete li zamisliti da vam je zanimanje – igranje video-igrica! Iako kod nas to zanimanje i nije popularno, američki profesionalci godišnje zarađuju najmanje 70.000 dolara obarajući rekorde. Zanimljiva strana ovog zanimanja je da uživate u svom poslu i sami sebi postavljate ciljeve. Loša strana ovog posla je da vam pati socijalni život. Mogući su problemi s očima, a plaću dobivate samo ako pobijedite na natjecanjima.

Redatelj, scenarist

U šoubiznisu i filmskoj industriji važne su ideje. TV serija Sopranos imala je šest vrlo gledanih sezona, a scenaris je zaradio čak 20 milijuna dolara po sezoni. Dobra strana ovog zanimanja je fleksibilno radno vrijeme, rad s vrhunskim glumcima, sklapanje važnih poznanstva. Loša je strana prekovremeni sati tijekom snimanja filma ili serije. Također, osoba mora biti vrlo uporna ako želi postati uspješna u tom poslu. Ponekad je potrebno čekati i godinama da bi vam netko dao priliku da pokažete svoj rad.

Meteorolog

Dobro plaćen i vrlo cijenjen posao. Ako radite kao novinar na televiziji, zasigurno vas čeka uspjeh jer je gledanost vremenske prognoze vrlo visoka. Ovo zanimanje nije stresno, a radeći na televiziji možete pridobiti svoje fanove. Loša je strana u tome što je posao nepredvidiv te postoji mogućnost da zaprijeti prava prirodna katastrofa.

Sportski menadžer

Pod pojmom ovlašteni sportski menadžer ili agent razumijeva se osoba koja u ima ovlaštenje obavljati poslove posredovanja pri prelasku igrača iz jednog u drugi klub. Njihove zarade, ovisno o sportašu i ugovorima, mogu biti milijunske. Naime, možete zaraditi od 4% do 7% od potpisanog iznosa u ugovoru. Ako volite sport tada je ovo zanimanje za vas. Uživat ćete u društvu sportaša, gledati utakmice, imati besplatne ulaznice i imati status u društvu. No, ovo zanimanje je vrlo stresno, ali i konkurentno jer imate mnoštvo suparnika.

Producent na filmu

Iako se čini zanimljivim, producenti su odgovorni za pokretanje procesa produkcije filma i njezino financiranje, ali i za unajmljivanje osoblja potrebnog za nju. Radite sa velikim filmskim zvijezdama, imate izvrsnu zaradu no zanimanje je izuzetno stresno.

Profesionalni igrač karata

World Series of Poker je najprestižnije natjecanje na kojem jedan igrač može sudjelovati. Igrači se natječu u različitim vrstama pokera kao što su Texas Holdem, Omaha, 7 Card Stud itd. Pobjednici pojedinačnih turnira dobivaju milijunske nagrade i titulu svjetskog prvaka u određenoj igri. No, igrači su pod visokim stresom, a dobitak nije zagarantiran.

Modni fotograf

Modni fotograf ili pak fotograf ženskog donjeg rublja može imati dobru zaradu. Osim toga, oni su na glasu i imaju solidnu reputaciju. Želite li se baviti tim zanimanjem, osim "dobrog oka" morate biti komunikativni. Ako ste dobri u svom poslu, tijekom jednog dana možete zaraditi i do nekoliko tisuća dolara. Možete postati slavni, a živite život umjetnika. No, nemate stalnih klijenata te svaki put morate ponovo sklapati ugovore, mnogo putujete, a vaše ideje neće uvijek biti uspješno realizirane.

(A.T.)
Izvor:
Forbes

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.