Share
Tweet
Share
Send to friend

Među direktorima najviše prvorođene djece

Prvorođena djeca vrlo su ambiciozna i žele postići zavidnu poslovnu karijeru, a većina ih cilja na poziciju glavnog izvršnog direktora velikih kompanija, piše američki list USA Today.

Naime, novinari lista USA Today odlučili su provjeriti rezultate norveške studije prema kojoj najstarija djeca u obitelji imaju nešto viši kvocijent inteligencije (IQ) od braće i sestara.

Stoga su u organizaciji Vistage proveli istraživanje među više od 1.500 ispitanika, izvršnih direktora, te došli do zaključka da su gotovo polovica njih (43%) – prvorođeni u obitelji. Trećina ih je rođena kao srednje dijete, a samo četvrtina ih je najmlađe dijete u obitelji.

Ben Dattner, profesor psihologije sa Sveučilišta u New Yorku smatra da su prvorođena djeca ekstrovertna i dominantna, vrlo su uporna, disciplinirana i savjesna, stoga nije neobično da postižu visoke rezultate.

Jedan od ispitanika, sadašnji direktor tvrtke, naveo je primjer njegove obitelji u kojoj je kao najstarije dijete među petero braće naučio o toleranciji, strpljenju i upornosti još u dječjoj dobi, a te vještine su mu pomogle u poslu.

Ipak, u istraživanju je zaključeno da nisu sva prvorođena djeca najuspješnija, a to je potvrdio i psiholog Dattner.

Naime, dodao je da najstarija djeca lako rješavaju probleme i brzo napreduju, no mlađa djeca vole izazove, češće riskiraju i kreativnija su.

(A.T.)
Izvor:
USA TODAY

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.