Share
Tweet
Share
Send to friend

Što je osobni poslovni trening i koja je uloga poslovnog trenera

"Coaching" ili trening se na zapadu razvio kao spoj konzultantskih, savjetničkih i mentorskih usluga. Vrlo je razvijen u SAD, Velikoj Britaniji a već godinama postoji i u Njemačkoj, Austriji i Italiji.


Hrvatska slijedi trend razvoja usluga namijenjenih osobnom razvoju tako da su i na našem tržištu prisutne tvrtke koje nude usluge treninga - poslovnim ali i privatnim korisnicima. Možete ih lako pronaći na internetu i provjeriti njihovu ponudu.

Na primjer, ako se želite stručno usavršavati, a radite na izuzetno zahtjevnom i stresnom poslu kojem posvećujete sve svoje vrijeme, poslovni trener izradit će vaš plan treninga, zajedno ćete razraditi plan upravljanja vremenom i osloboditi prostor za ispunjavanje cilja - stručno usavršavanje.

Ciklus treninga, dakle, počinje analizom trenutačnog stanja, utvrđivanjem ciljeva ili znanja koja ćete postići, a zatim ćete s trenerom dogovoriti kako postići svoj cilj.

Nakon toga, zajedno ćete napraviti program djelovanja i dogovoriti vremenski slijed sastanaka kao i trajanje treninga. Uobičajeno je da se trening održava jedan sat na tjedan no sve ovisi o vašim potrebama, raspoloživom vremenu i zadanim ciljevima.

Trener će vam se maksimalno prilagoditi pa tako sastanci mogu biti i duži od jednog sata tjedno, telefonski i upotpunjeni elektroničkom poštom.

Tijekom dogovorenog vremenskog perioda trener će vas pratiti, usmjeravati i motivirati te tako osigurati da zamišljene ciljeve i ostvarite. Program poslovnog treninga može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Na kraju treninga analizirat ćete tijek treninga, zadovoljstvo postignutim i promjene koje ste uspjeli postići.

Kako bi osigurali uspješan rezultat treninga, ne zaboravite prije odluke o odabiru trenera najprije provjeriti da li Vam odgovaraju trenerovi stavovi, iskustvo i obrazovanje.

Dobra suradnja s trenerom nužan je preduvjet za uspjeh jer, za razliku od drugih metoda, poslovni trener pomaže da sami dođete do rješenja koje je za Vas najbolje.
U sljedećem članku pročitajte: Stres - što sami možete učiniti...

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.