Share
Tweet
Share
Send to friend

Je li stres zaista nužan?

U svakodnevnim razgovorima ponekad izgleda kao da je stres čarobna riječ koja objašnjava većinu naših teškoća: pod stresom su dječica u osnovnoj školi i umirovljenici koji se bore s malim primanjima, prezauzeti menadžeri kao i domaćice opterećene monotonim kućnim poslovima.

Zadnjih desetljeća stres je relativno dobro istražen, pa znamo da postoje fiziološke reakcije na vanjske uzroke, te da jedinke pod konstantnim jakim stresom češće i teže obolijevaju.

No jednako je tako dokazano da jedinke koje žive bez poticaja i nemaju potrebe boriti se za osnovne životne potrebe, žive kraće od drugih. Možda ovo zvuči sasvim besmisleno ljudima koji se guše od problema, prezauzetosti, odgovornosti, ali zato nije ništa manje točno. Što nam je dakle činiti sa stresom u svom životu?

Da se vratimo ponovo na fiziologiju stresa – razina stresa nije bezuvjetno povezana s vanjskim uzročnicima, već s našom reakcijom na te vanjske poticaje. Iz toga proizlazi činjenica koja može pomoći mnogima: moguće je utjecati na svoju reakciju na stres.

U poslovnom okruženju stres koji mnoge dovodi do 'izgaranja' najčešće je izazvan preopterećenošću, monotonijom ili neadekvatnim naknadama za rad. Posebno su teški uzroci stresa kontradiktorni radni zadaci i osjećaj nemogućnosti postizanja zadanih ciljeva.

Za uspješnu kontrolu razine stresa bitno je detektirati uzročnike, nakon čega se mogu poduzeti mjere koje će ih dokinuti ili barem svesti na prihvatljivu razinu. Ukoliko 'stresor' ne možemo u potpunosti ukinuti, može nam pomoći osvještavanje razloga zbog kojeg ga prihvaćamo (radim stresni posao jer tako brzo i mnogo učim) i vremenske odrednice (prihvatio sam monoton posao jer mi odgovara radno vrijeme, dok djeca ne krenu u školu).

Na 'stresore' povezane s poslom često se nadovezuju i uzročnici iz privatnog života, pa nam život zagorčavaju nedostatak slobodnog vremena, financijski problemi i briga o zavisnim članovima obitelji.

Još jednom o istraživanjima: rezultati pokazuju da se osobe koje mogu koristiti 'predahe' tokom kojih nisu izloženi stresu mnogo bolje nose s problemima.

Svi znamo za blagotvoran utjecaj vremena provedenog u bavljenju hobijima ili sportom, koji se u druženju s dragim ljudima još pojačava njihovom simpatijom i podrškom.

U poslovnom svijetu postoje sredine u kojima se vjeruje da su preopterećenost i stres pokazatelj dostignute pozicije ili industrije kojom se bave.

U takvim sredinama nije uputno žaliti se ili čak priznati utjecaj stresa. Ukoliko radite u takvom poduzeću i ne namjeravate ga napustiti, možete si olakšati razarajući utjecaj stresa programom suradnje s odgovarajućom osobom – poslovnim trenerom, a obično pomažu i razgovori s prijateljem ili članom obitelji.
U sljedećem članku pročitajte: Postavljanje pravih ciljeva - matrica bitno/hitno...

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.