Share
Tweet
Share
Send to friend

6 šešira za razmišljanje - Potaknite kreativnost i poboljšajte timski rad

Vjerujemo da ste sami sebe sigurno "uhvatili" kako o različitim problemima koji su pred vama uvijek razmišljate i donosite odluku na isti način.

Ako ste puno vremena proveli radeći u timu, sigurno ste isto tako nakon određenog vremena točno mogli predvidjeti reakcije i postupke određenih članova tima kada se nađu u približno sličnoj situaciji donošenja odluke.

"Šest šešira za razmišljanje" je tehnika koja Vam pomaže da sagledate važne odluke s različitih stajališta. Pomaže pri poticanju kreativnosti, izbjegavanju grupnog razmišljanja u timskom radu, ali i vas osobno može navesti da razmišljate izvan uobičajenih okvira.

Tehniku je osmislio Edward de Bono i opisao u knjizi "Šest šešira za razmišljanje". Svaki šešir donosi drugačiji stil razmišljanja. De Bonovi šeširi za razmišljanje mogu se koristiti u različitim situacijama, no evo opisa originalnih šešira:

Bijeli šešir: usredotočuje se na podatke, činjenice i raspoložive informacije. Osoba kojoj je dodijeljena bijela boja treba zaboraviti na prijedloge, argumente i sugestije i koncentrirati se na to koja su informacije potrebne i raspoložive i na koji način se do njih može doći.

Crveni šešir: osobe kojima dodijelite ovaj šešir trebaju se usredotočiti na svoje osjećaje i predosjećaje kada razmišljaju o problemu i iznijeti ih timu bez puno razmišljanja.

Crni šešir: oprezno razmišlja o rizicima i mogućim negativnim posljedicama, zagovara oprez i ističe sve što se ne može riješiti.

Žuti šešir: optimist koji razmišlja o najboljim mogućim (realnim) rezultatima i kao protuteža Crnom šeširu zagovara pozitivne strane rješenja problema ili mogućnosti. Nije intuitivan poput Crvenog šešira već svoj optimizam temelji na logičkim osnovama.

Zeleni šešir: kreativno razmišlja o mogućem rastu ili razvoju, idejama koje mogu proizaći jedna iz druge, postavlja pitanje "Može li se ovo napraviti na bilo koji drugi način?".

Plavi šešir: kada vidite plavu boju, razmišljajte o plavetnilu neba, pregledu situacije s odmakom. Osoba s plavim šeširom razmatra proces razmišljanja i kontrolira sastanak/rad grupe ili odjela.

Primjer:
Želite li potaknuti vlastitu kreativnost ili tima unutar kojega radite, primijenite ovu metodu kako biste napravili odmak od uobičajenog načina razmišljanja.

Kada naiđete na problem, zastanite na trenutak i razmislite o svom sagledavanju i načinu razmišljanja prilikom donošenja odluke. Pogledajte opise šešira i definirajte kojom bojom šešira ste se upravo koristili.

Preokrenite situaciju na način da pokušate razmišljati prema obilježjima upravo suprotne boje od one koju ste definirali kao svoju uobičajenu, poigrajte se tako da sami promijenite par uloga koje šeširi nose. Sasvim sigurno ćete uvidjeti više mogućih rješenja svog problema.

Kao vođa tima pažljivo razmislite o svakom članu: podjelu uloga napravite upravo suprotno uobičajenom ponašanju te osobe. "Pesimistu" dodijelite žuti šešir, "kreativcu" crni, "pedanta" potaknite na drugačije razmišljanje tako da preuzme osobine crvenog šešira... Potaknite ih da iznesu svoja stajališta obilježena odlikama šešira koji im je dodijeljen.

"Šest šešira za razmišljanje" je dobra tehnika za sagledavanje posljedica odluka s raznih stajališta. Omogućuje poticanje kreativnosti, pomaže pri sprječavanju grupnog razmišljanja unutar tima i pruža dobar uvid mogućih posljedica odluke koju donesete.

Vaš poslovni trener pomaže vam da ili osobno, ili unutar tima u kojem radite primijenite opisanu tehniku i postignete rezultate s kojima ćete biti zadovoljni.
U sljedećem članku pročitajte: Izgubljena kreativnost? Pokušajte je ponovo probuditi...

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.