Share
Tweet
Share
Send to friend

Ravnoteža privatnog i poslovnog

Problem svakog drugog zaposlenog i u najboljim hrvatskim tvrtkama...

Nedavno provedeno istraživanje o najboljim poslodavcima koje je proveo MojPosao ukazuje da i u najbolje ocijenjenim tvrtkama svaki drugi zaposlenik izražava postojanje problema usklađivanja privatnog i poslovnog života.

Radite u poslovno uspješnoj kompaniji, imate prekrasan ured i kolege s kojima je lijepo raditi, uspješni ste i relativno dobro plaćeni...Što remeti sklad?

Osjećaj da ste rastrgani između posla i doma do krajnjih granica, jedva stižete posvetiti minimum pažnje članovima obitelji (mlađe dijete se već dva dana duri jer ste kasnili pola sata na završnu priredbu u vrtiću a nemate pojma što je vaša maturantica odlučila studirati...), ne sjećate se kada ste zadnji put imali vremena samo za sebe...

Situacija je jednaka i ako ste vlasnik svoje tvrtke ili radite u ne-baš-tako-blistavom poduzeću. Zajedničko za sve: ako ste previše usredotočeni na posao ili vam problemi u privatnom životu odvlače pažnju od posla, vjerojatno ćete patiti od stresa.

Nije ni lako niti jednostavno žonglirati privatne i poslovne obveze. Zato je prvi korak k postizanju većeg životnog zadovoljstva prihvaćanje činjenice da je određeni stupanj neravnoteže neminovan.

No ne treba se pomiriti s nepostojanjem privatnog života. Dobro bi bilo da pokušate razmisliti u kojoj ste životnoj fazi; u skladu s time odredite prioritete. Ako ste u stabilnoj vezi, ali još ne planirate djecu, možete se gotovo u potpunosti posvetiti poslovnim obvezama, pazeći da najbližima (partner, roditelji, prijatelji) ipak posvetite određenu količinu vremena.

Poslovnjaci koji imaju malu djecu mogu ipak preuzeti značajne poslovne obveze uz pomoć baka-servisa, dadilja ili partnera koji ima više slobodnog vremena. Ipak, treba biti svjestan da, ukoliko s djecom ne provodite barem minimum vremena, postoji opasnost da se roditelji i djeca udalje i doživljavaju jedni druge kao strance.

I još nekoliko ideja za lakše preživljavanje: naučite postaviti prioritete, odbacite nevažne aktivnosti i postupajte prema matrici hitno/bitno (pogledajte naš ranije objavljen tekst...). Vrijeme s partnerom ili djetetom vrtićkog uzrasta moraju biti važniji od brisanja prašine ili pranja automobila.

Pokušajte i sinergizirati: igranje košarke s prijateljima jednako je dobro za dušu, kao i tijelo. Ako ste izrazito nezadovoljni i ne vidite načina kako pomiriti suprotnosti, obratite se osobnom treneru s kojim ćete lakše prebroditi krizu...
U sljedećem članku pročitajte: Etičnost na radnom mjestu: Kako se odnosite prema vlasništvu tvrtke?

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.