Share
Tweet
Share
Send to friend

Godišnji odmor ili umor? Izbjegnite dodatni stres...

Nedavno spajanje dana praznika i korištenje starih ili novih dana godišnjeg odmora bilo je generalna proba za nastupajuću sezonu odmora. Test izdržljivosti: naplatne kućice prilikom povratka, na primjer.

Krenimo od toga kako bi trebalo biti: znate čarobnu rečenicu "Radnik ima pravo u svakoj kalendarskoj godini na godišnji odmor u trajanju od najmanje 18 radnih dana. Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima…" (a upravo danas nam se jedan klijent potužio da neće moći uopće koristiti godišnji odmor – od prošle godine).

Možemo podsjetiti i na zdravstvene aspekte, govoriti da je odmor nužan, kako služi opuštanju, osvježavanju i obnovi fizičkih, duhovnih i emocionalnih sposobnosti, kako pozitivno na vas utječe odmak od radne svakodnevnice… Vratimo se u stvarnost! Godišnji odmor zaista se može pretvoriti u umor.

Radite li na stresnom radnom mjestu i ako ste se uspjeli izboriti za pravo na korištenje godišnjeg odmora, pokušajte izbjeći stresne situacije koje vam mogu prouzročiti nerealna očekivanja, obitelj, prehrana i financije…

Nerealna očekivanja
Idilične slike odmora koje nosite u sebi mogu biti nerealne, kao i pritisak vlastitih sjećanja. Naša poznanica, majka dvoje djece i vrlo zaposlena žena sama sebe optužuje zbog nesposobnosti da savršeno organizira odmor, uz kuhanje, nabavku, spremanje za put, posjet roditeljima i zabavu na plaži za dvoje školske djece – onako kako je to njezina majka mogla.

Zaboravljajući pritom da majka nije radila. I da je sada, uspješna u svom poslu, u financijskoj mogućnosti koristiti odmor, ali u vrlo skraćenom vremenskom trajanju. Razmislite o opcijama, nitko od vas ne očekuje potpunu izmjenu načina života u osamnaest dana, samo kako biste nadoknadili propušteno. Zaboravite perfekcionizam!

Obitelj
Uvijek mogu postojati manje ili više neuravnoteženi odnosi unutar obitelji, sukobi ili stresne situacije. No, tenzije obično porastu tijekom razdoblja odmora, upravo zbog toliko različitih interesa i potreba kojima bi trebali udovoljiti. Organizirajte i preraspodijelite svoje vrijeme, svedite očekivanja na razumnu mjeru i iznesite svoje planove. Pronađite svojih petnaest minuta u danu, učinite nešto samo za sebe.

Prehrana i zdravlje
Odmor nije šifra za mirovanje, izležavanje, ili suprotno - akciju bez granica. Ne govorimo vam da krenete u istraživanje lokalnih uzvisina u podne, jednostavno razbijte jednolični i uobičajeni tempo dana. Prehrana neka također bude prilagođena temperaturama na kojima se krećete, ne zaboravite na nužan unos tekućine i svakako ponesite na odmor lijekove koje trošite u priručnoj apoteci. Pretjerivanje u hrani i piću može vam postati samo izvorom stresa i lošeg raspoloženja...

Financije
Poput odnosa s bliskim osobama, i financijska situacija može biti stresna u bilo koje doba godine. No pretjerana potrošnja na tako-potrebne-sitnice, put, hranu ili zabavu; neumjereno "peglanje" kartica i raznorazne varijante kreditiranja odmora zaista će vrlo kratkotrajno kupiti mir – dok ne postanete svjesni omjera potrošnje. Jasno: slijedi znojenje, stres i "post-godišnji-odmor" depresija.

Ako zaista ne možete otići na odmor, nastojite barem unijeti izmjene u svakodnevnicu: promijenite ritam ustaljenih navika, osvježite jednoličnost kretanja, provedite što više vremena na zraku, nađite vremena za prijatelje, uživajte u ljetnom voću i povrću....i planirajte sljedeći godišnji odmor!
U sljedećem članku pročitajte: Potraga za novim poslom: ohrabrite se i barem pokušajte!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.