Share
Tweet
Share
Send to friend

Potraga za novim poslom: Ohrabrite se i barem pokušajte!

Stalnim posjetiteljima portala MojPosao možda je u potpunosti jasno kako pristupiti traženju novog posla, no ovotjedna tema potaknuta je pitanjem koje je stiglo na našu adresu. Gospodin koji nam se obratio radi na istom radnom mjestu posljednjih petnaest godina. Relativno je zadovoljan na svome radnom mjestu, no uočio je oglas koji ga je privukao.

Zazire od prijave iz niza razloga: godinama nije napisao niti ažurirao životopis, ne želi da netko slučajno sazna da se prijavio za otvorenu poziciju u drugoj tvrtki – jednostavno ne zna odakle krenuti i traži naš savjet.

Napisale smo: ohrabrite se i barem pokušajte! Bez obzira na razloge koji su vas potaknuli na razmišljanje o prijavi na otvorenu poziciju, čak ako i ne razmišljate ozbiljno o promjeni posla, uvijek na ovaj način možete procijeniti svoju trenutnu vrijednost na tržištu rada.

Možda vam se može učiniti da niste dorasli traženome, no upravo su "malo veće cipele" u smislu onoga što se traži od vas - izazov i motivacija za osobni razvoj.

Nadalje, ako nemate ažuriran životopis, prionite pisanju i potrazi za podacima. Savjete za izradu kvalitetnog životopisa možete pronaći ovdje, na portalu MojPosao, unutar rubrike "Savjeti". Možete koristiti razne vizualne načine pisanja životopisa ali imajte na umu da se poslodavci često odluče pozvati neke kandidate na razgovor temeljem samo "skeniranja" pogledom predanoga životopisa.

Naime, nemaju vremena za iščitavanje dugih opisa, razaznavanje zgusnutih redaka opisa poslova i prilagodbu vida za pregled agresivnih i pretjerano kompliciranih vizualno složenih rješenja. Opišite poslove i odgovornosti koje ste do sada imali, ali izdvojite one koji će biti zanimljivi poslodavcu. Neka bude KISS (keep it simple, stupid)!

Popratno pismo uz životopis je motivacijska izjava. Nemojte u dopisu ponavljati činjenice iz u životopisa, nego iznesite razloge zbog kojih se javljate na oglas za posao i što vi možete pridonijeti na toj poziciji.

Strahujete li od mogućnosti da netko sazna da ste se javili na oglas za drugi posao, nastojte se opustiti. Prvenstveno zato što su osobe koje se bave ljudskim resursima po opisu posla diskretne. U popratnom pismu možete naglasiti svoju zamolbu da se obradi vaše molbe pristupi u potpunoj diskreciji.

Navedite svoje privatne kontakte: osobni mobitel, mail adresu i/ili kućni telefon. I nemojte prijavu za novi posao slati novom potencijalnom poslodavcu sa službene mail adrese, tijekom radnog vremena!

Telefon na poslu, baš kao i vaša službena adresa elektroničke pošte, pripadaju poslodavcu. Mala zanimljivost povezana s ovom temom - ako ste molbu ipak poslali sa službene adrese u travnju je Europski sud u Bruxellesu presudio da je nadgledanje korištenja interneta i elektroničke pošte zaposlenika – povreda njihovih ljudskih prava...

Smatramo da je potrebno s vremena na vrijeme mijenjati poslove i sredine. Dobrom promjenom posla puno ćete više naučiti i stjecati nova iskustva. Stoga barem – pokušajte! Sasvim je moguće da ćete osvojiti poziciju o kojoj sanjate. Ako zaista ne znate kako početi, uvijek se možete obratiti poslovnom treneru za pomoć.
U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.