Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako iskazati poštovanje na radnom mjestu: R-E-S-P-E-C-T

Pitajte svoje kolege, suradnike: kakav način ponašanja im najviše nedostaje na radnom mjestu? Vrlo je vjerovatno da će pri vrhu liste nabrajanja biti želja da se prema njima ponaša s poštovanjem i uvažavanjem.

Sjetite se pjesme Arethe Franklin: "R E S P E C T"... Riječ je toliko važna da se slovka, objašnjavajući dodatno svako slovo.

Svakome je potrebno malo poštovanja. Iako ste ga svjesni kad ga osjetite od drugih, osjećate i kad ga nemate. Što je zaista poštovanje i kako se iskazuje na radnom mjestu?

Poštovanje prema drugima možete iskazati malim, ali jakim potezima. Nastojte izbjeći nepotrebno, neosjetljivo, neuvažavajuće i nenamjerno nepoštivanje drugih.

  • Ponašajte se prema kolegama ljubazno, uljudno i pristojno.
  • Potaknite suradnike na iznošenje svojih mišljenja i ideja.
  • Saslušajte sugovornika prije no što iznesete svoje stajalište. Nikada ne upadajte u riječ, ne prekidajte govornika i ne govorite osorno.
  • Koristite ideje suradnika kako biste promijenili ili unaprijedili posao. Ako ste poslodavac, dajte do znanja zaposlenima da je njihov prijedlog korisan, ili još bolje: ovlastite kreatora ideje da je i realizira.
  • Nikada nemojte vrijeđati, omalovažavati ili potcjenjivati ljude ili njihove prijedloge.
  • Nemojte konstantno kritizirati ljude zbog sitnica, tražiti "dlaku u jajetu", osuđivati, ironično odgovarati, ignorirati ili se postavljati iznad drugih. Serijsko ponavljanje ovakvog ponašanja pripada u kategoriju "mobbinga" na radnom mjestu.
  • Ponašajte se isto prema svima, ne činite razliku po spolu, godinama, iskustvu, nacionalnoj pripadnosti. Različit stil ponašanja prema različitim ljudima stvara neprijateljsko radno okruženje.
  • Uključite kolege u sastanke, rasprave, događanja unutar tvrtke. Možda svatko ponaosob ne može sudjelovati u baš svakoj aktivnosti, no nemojte marginalizirati, isključivati ili izostaviti nekoga koga trebate pozvati. Pružite mogućnost istih prilika za sve zaposlene.
  • Hvalite češće nego što kudite, potičite sustavno pohvaljivanje, kako od nadređenih prema podređenima, tako i među radnicima.
  • Primjenite staru izreku: "Ne činite drugima što ne želite da oni Vama čine". Ili jednostavno, ponašajte se prema ljudima onako kako oni žele da se prema njima ponaša.

    Postoji čitav niz načina kako se poštovanje iskazuje na radnom mjestu. No, ako Vam uspije primjeniti nabrojane, na dobrom ste putu da Vaše radno okružje postane uviđajno, poticajno i nadasve profesionalno.

  • U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.