Share
Tweet
Share
Send to friend

Strpljenjem i rizikom do bogatstva

Strpljenje i spremnost za rizik - tako bi se ukratko mogao sažeti recept za stjecanje bogatstva. To proizlazi iz jedne studije bonnskog Instituta za istraživanje rada.

Legenda kaže da je jedan od prvih ulagača u Google predvidio da će njegove investicije narasti za 5 do 10 tisuća puta. Točne brojke se ne znaju ali se procjenjuje da je Ram Shiriram uložio u tu internetsku kompaniju oko 150.000 dolara – što mu je, kada je Google izašao na burzu – donijelo gotovo milijardu dolara.

Neovisni Institut za istraživanje rada u Bonnu, skraćeno IZA, objavio je sada studiju o spremnosti ljudi na rizik i njihovog strpljenja u čekanju na oplođivanje njihovih ulaganja.

David Huffman koji je na njoj radio kaže kako je opće poznato da ljudi s višim stupnjem inteligencije u pravilu zarađuju više novca nego ljudi s nižim stupnjem inteligencije. Institut je sada želio vidjeti je li stjecanje bogatstva povezano i s inteligencijom:

"Dva važna faktora ponašanja su strpljenje – dakle pitanje je li netko želi novac sada i odmah ili je spreman ulagati danas da bi nekada u budućnosti dobio veću količinu novca. A drugo pitanje je što je to što ljude navodi da riskiraju i jesu li ti obrasci ponašanja povezani s kognitivnim sposobnostima ili kvocijentom inteligencije", objašnjava Huffman.

U studiji je sudjelovalo 500 Nijemaca. Pomoću dva testa im je izmjerena inteligencija. Huffman priča kako je u trećem testu, u kojem su imali mogućnost izbora u 20 slučajeva, mjerena njihova spremnost na rizik.

Huffman tvrdi da su oni koji su pokazali više spremnosti na rizik zabilježili bolje rezultate u testovima inteligencije.

Stručnjak bonnskog instituta kaže kako se lako može reći da strpljenje pomaže u stjecanju bogatstva, jer je "strpljenje potrebno i za višegodišnje školovanje koje ti kasnije donosi veću plaću. Ako bilo što ulažeš, moraš ulagati danas i čekati da ti se to vrati".

(A.T.)
Izvor:
DW

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.