Share
Tweet
Share
Send to friend

I direktori lažu u životopisu

Tijekom posljednjih godina, američki su se poslodavci nagledali mnoštva "visoko obrazovanih" kandidata za posao i "profesionalaca" koji su počinili jedan od "ozbiljnih zločina u regrutacijskom procesu" – lagali su u životopisu.

Iako ih se zbog toga ne može okarakterizirati kao kriminalce, te osobe nisu cijenjene u poslovnom svijetu. Međutim, mnogi toga svjesni, pa kandidati za posao često šalju "lažne životopise".

Nedavno istraživanje website-a careerbuilder.com provedenom nad 2.200 zaposlenika, pokazuje kako tek 5% njih priznaje da lažu u životopisima, dok je više od polovice od 1.000 ispitanih stručnjaka za ljudske resurse navelo kako su uhvatili kandidata u laži. Od njih, 93% ih je odlučilo ne zaposliti takvog kandidata.

Rezultati su pokazali kako kandidati najčešće lažu o obrazovanju, preuveličavaju brojeve, lažu o visini plaće, titulama, vještinama, poznavanju stranih jezika, adresi stanovanja te prosjeku na fakultetima.

Iako se to možda prosječnom zaposleniku ne čine kao nekakve pretjerane laži, slijedeći primjeri pokazuju kako lagati mogu i oni spremni za najodgovornije funkcije, koji snose i puno ozbiljnije sankcije.

Tako je izvršni direktor jednog poznatog svjetskog proizvođača kontaktnih leća u svom životopisu tvrdio kako ima MBA diplomu sa New York University's Stern School of Business. Iako je on polagao MBA program od 1972. do 1976. nitko od njegovih prijašnjih poslodavaca to nije provjeravao. Nakon što je otkriven, oduzet mu je bonus od 1,1 milijun dolara koji je mogao rasti do čak 1,65 milijuna. Ipak u kompaniji su naveli kako je on do sada dobro odradio svoj posao i donio mnogo koristi , zbog čega im nije bilo isplativo otpustiti ga.

Glavni knigovođa jedne američke kompanije za proizvodnju software-a u svom je životopisu naveo kako posjeduje diplomu sa Sveučilišta Arizona State University te je bio diplomant na MBA studiju na Stanfordu. Istina je međutim da on osim što je dogurao do statusa apsolventa na Idaho State University, ne posjeduje nikakvu drugu diplomu. Nakon što je otkriven, spomenuti je knjigovođa predao svoju ostavku, a dioničari kompanije reagirali. Cijena dionica pala je za 16 posto.

Izvršni direktor jednog svjetski poznatog proizvođača sportskih automobila u svom je životopisu lagao o svojoj vojnoj karijeri, znanstvenoj tituli i obitelji. Godine 1999. novine Wall Street Journal su otkrile kako je on u vojsci imao čin poručnika, a ne zapovjednika, nema doktorat sa Pepperdine Universitya te nije siroče, jer su mu i otac i majka živi i dobrog zdravlja. Stanoviti se direktor povukao sa svoje pozicije te se u isto vrijeme suočio s optužbama za spolnu diskriminaciju koje je protiv njega podigao jedan bivši zaposlenik.

Ove priče su tek rijetki primjeri koji dokazuju kako se svi navodi u životopisu mogu provjeriti, pogotovo u današnje vrijeme brzog protoka i dostupnosti informacija.

(V.K.)
Izvor:
MSN

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.