Share
Tweet
Share
Send to friend

Darovi za slobodno vrijeme nadmašili one za rad

Odzvonilo je nalivperima i blokovima, na scenu stupaju setovi za boćanje i košare s mirisnim delicijama. Zapravo, "nose" se sve one stvarčice koje svakom prosječnom hrvatskom menadžeru dobro dođu za nerad, a ne za rad, kao što je to do sada bio običaj.

Tako bi se u najkraćima crtama mogao opisati trend u poslovnom darivanju koji je sa zapadnih, nazovimo ih razvijenih, tržišta prodro i na domaće.

Menadžeri su, poučeni iskustvima zapadnih kolega, počeli više pozornosti posvećivati poslovnom darivanju i jasno dijeliti prigodne poslovne darove od promotivnih materijala.

U potonje se može ubrojiti sve što postoji pod suncem, a ima otisnut logotip kompanije i dijeli se na konferencijama, promocijama, prezentacijama ili radnim ručkovima i kavama. Poslovni darovi, s druge strane, kojima se uoči zimskih blagdana vesele poslovnjaci, imaju za zadatak poslati određenu poruku i od gomile ostalih se izdvojiti svojom originalnošću.

Dar može govoriti nešto više o kompaniji koja ga daruje ili, pak, o odnosu koji ima prema osobi kojoj je namijenjen.

Kompanija koja se potrudi dobro osmisliti svoje darove pokazuje da joj je stalo do odnosa s onima kojima ih daruje. Vrijeme i trud uloženi u osmišljavanje i kreiranje dara primatelju jasno pokazuju da cijenite vaš odnos i da vam je do njega doista stalo.

Slanje nemaštovitih kataloških darova koji se šalju tek toliko jer je to običaj i obveza neće zapravo odigrati nikakvu ulogu u njegovanju i razvijanju odnosa. Darovi na koje su navikli poslovnjake će ostaviti ravnodušnim.

Također, proizvodi se u Europi naručuju mnogo ranije pa pri izboru "dobrih" artikala imamo problema jer ih jednostavno više nema na lageru.

Male i srednje tvrtke najčešće izdvajaju od 10 do 50 tisuća kuna, što je, smatraju, dovoljno samo za rokovnik i nalivpero s logotipom tvrtke. Tako će vanjski suradnici, radnici i niži menadžment dobiti dar od 50 do stotinjak kuna.

Srednjem menadžmentu smiješi se dar vrijedan od 300 do 500 kuna, a istaknuti poslovni partneri ili klijenti te članovi uprave i direktori za blagdane će primiti darove čija tržišna cijena katkad prelazi i tisuću kuna.

Obično se darivanje poslovnih partnera tretira kao trošak reprezentacije, što znači da se 30% priznaje kao poslovni rashod. S druge strane, budući da se izdaci za promidžbene svrhe posve tretiraju kao rashod, poduzetnici su skloniji davati darove upravo u svrhu reklamiranja.

Takvi darovi moraju ispunjavati nekoliko uvjeta: ponajprije moraju biti nabavljeni iz asortimana poreznog obveznika ili na tržištu, njihova pojedinačna vrijednost ne smije prelaziti 80 kuna te moraju biti obilježeni logotipom ili oznakom "nije na prodaju".

(A.T.)
Izvor:
Lider

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.