Share
Tweet
Share
Send to friend

Kina uvela jednogodišnju mirovinu za sportaše

Vrhunski kineski sportaši odsad od države mogu očekivati financijsku pomoć i godinu dana od prestanka sportske karijere, odlučile su kineske vlasti potaknute brojnim slučajevima bijede i moralnog pada kod bivših sportaša.


Odlukom će biti obuhvaćeno više od 23.000 sportaša koji će dobivati znatnu financijsku pomoć od lokalnih vlasti, ali se ističe da se ipak ne radi o sportskoj mirovini.

"Želimo našim vrhunskim sportašima omogućiti jednogodišnju tranziciju u periodu nakon prestanka karijere. Vlada će im, osim novca, u tom periodu omogućiti učenje različitih vještina, a omogućit će im i upise na sveučilišta. Držimo da mnogi roditelji brane djeci bavljenje profesionalnim sportom upravo zbog njihove jadne budućnosti nakon sportske karijere", kazao je kineski ministar sporta Chu Bo.

Kineski mediji nedavno su otkrili nekoliko slučajeva posvemašnje bijede kod bivših svjetskih i olimpijskih prvaka, pa je tako otkriveno da bivša svjetska prvakinja u dizanju utega Zou Chunlan preživljava perući ljudima leđa u jednom salonu. (Hina)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.