Share
Tweet
Share
Send to friend

Uređaj koji otkriva umor zaposlenika

Znanstvenici su razvili jednostavnu tehnologiju koja vam omogućava da vam računalo pročita misli tj. da vam kaže koliko naporno radite, na temelju skeniranja mozga.

Pomoću fNIRS (functional near-infrared spectroscopy) tehnologije, znanstvenici sa Tufts Universitya iz Oregona proveli su niz eksperimenata kojima su potvrdili kako se dobiveni podaci u velikom postotku slažu s osobnim doživljajem umora kod zaposlenika.

Ovaj uređaj nalikuje običnom znojniku za čelo, a u sebi sadrži laserske diode koje odašilju infracrvene zrake. Nakon što se stavi oko čela, zrake prodiru dva do tri centimetra u dubinu moždanog tkiva te analiziraju protok krvi.

Ukoliko se u određenom režnju zabilježi višak krvi nego što je uobičajeno, to znači da se zaposlenik nalazi pod većim stresom i umorom. Naravnom, ukoliko je u određenom režnju manje krvi i umor je slabiji.

Znanstvenici navode kako bi ovo otkriće moglo unijeti značajna poboljšanja u radni život osoba koje sjede pred ekranima, poput zaposlenih u prijevozu i vojsci, a dugoročni cilj istraživanja je unaprjeđenje tehnologije kako bi se olakšao rad osobama koje rade ispred monitora računala.

Nadalje, istraživači su dodali kako je uređaj siguran za upotrebu, lako prenosiv te radi na principu bežične tehnologije, a jedino ih zabrinjava komercijalna uporaba. (V.K.)

Izvor:
Information Week

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.