Share
Tweet
Share
Send to friend

Koje su vaše jake i slabe strane? - Kako odgovoriti na postavljeno pitanje tijekom razgovora za posao

Jedan naš razgovor s klijentom potaknuo nas je na ovotjedno razmišljanje o jakim i slabim stranama...Naš klijent radi kreativno zahtjevan posao i kreativnost je njegova najjača strana, no svjestan je i svojih slabosti u, na primjer, planiranju vremena – zato je i zatražio coaching.

Ako ste aktivno tražili novi posao i došli do poziva na razgovor, sigurno Vam je postavljeno i ovo pitanje. Odgovori često znaju biti nepromišljeni, nemaštoviti, čak i neistiniti. Ako ste svjesni svojih jakih strana, nemojte ih se sramiti, ili – još gore – bahato naglašavati. Slabosti nemojte niti pokušavati prikriti, poricati ili – događa se i to – navesti kao svoje jake strane.

Kako najbolje odgovoriti? Pripremite se!

Procijenite svoje snage
Razmislite u čemu ste vješti, lakše ćete definirati svoje jake strane. Prije razgovora za posao nađite vremena i napravite svoj mali popis. Vještine podijelite u par kategorija: znanje stečeno obrazovanjem (stručna sprema, strani jezici, rad s kompjutorom, tehničke sposobnosti...); prenosive vještine (one koje "nosite sa sobom" i kada mijenjate posao, kao npr. komunikacijske, vođenje timova, planiranje ili analiza...) i osobnost (pouzdanost, izražajnost, točnost, fleksibilnost...).

Izaberite u svakoj kategoriji nekoliko odgovora za koje ste sigurni da su Vaše snage i usporedite ih s onima koje je poslodavac naveo kao potrebne za željeno radno mjesto. Pripremite i par primjera koji mogu ukazati na to kako ste koristili svoje jake strane u poslovnom okruženju.

Procijenite svoje slabosti
Grozno je priznati nekome kako imamo neku slabost, zar ne...Pogotovo ako Vam je silno stalo do posla o kojemu razgovarate. I to tako, odjednom, nepoznatoj osobi ili više njih, po mogućnosti u što kraćem roku, zar ne? Brrrrr!

Nemojte bježati od odgovora na ovo pitanje, pokušajte smanjiti omjer mogućeg utjecaja Vaše slabosti na posao kojeg biste trebali obavljati. Ujedno razmislite o mogućnostima rješenja kako ćete nadvladati svoju slabost.

Izbjegavajte razgovor o osobnim slabostima, na razgovoru ste za posao i govorite o onome što se odnosi na posao.

Bilo bi dobro prije razgovora promisliti malo o svojim slabostima, izabrati par koje se ne odnose izravno na radno mjesto za koje se natječete i pripremite odgovore koji ukazuju na to da ste svjesni svoje slabosti i da radite na njoj.

Možda je moguć odgovor: "Vjerujem da uvijek treba raditi na sebi, bilo na snagama koje se mogu bolje koristiti, bilo na područjima u kojima sam slaba i znam da mogu napredovati."

Ili, konkretnije: "Znam da moram poraditi na svom strpljenju jer mi se često dogodi da nastojim sve poslove obaviti odjednom i u isto vrijeme."

Pripremite odgovore!
Kada ste dobro istražili vlastite snage/slabosti i usporedili ih s onim što se traži, razmislite još jednom da li odgovarate traženome. Pripremite svoje odgovore kao pozitivne rečenice, takve koje možete izgovoriti sa samopouzdanjem.

Pojavi li se na razgovoru za posao ovo pitanje, znajte da Vaš sugovornik oblikuje sliku o Vama koja se temelji na dostavljenom životopisu, popratnom pismu, eventualnim rezultatima testiranja i razgovoru.

Odgovor na konkretno pitanje vjerovatno neće upropastiti sve Vaše prilike da dobijete željeni posao, ali u svakom slučaju: koncentrirajte se na svoje snage, na ono što možete ponuditi novom poslodavcu. A tek onda jasno i glasno govorite o svojim slabostima, stvarima zbog kojih niste savršenstva bez mane, uz napomenu da ste ih svjesni i da radite na tome da ih umanjite.

U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.