Share
Tweet
Share
Send to friend

Što mogu naučiti od trenera?

Rana jesen je doba je kad većina poduzeća priprema svoje planove za sljedeću poslovnu godinu, pa tako i planove edukacijskih potreba. Kad razmatraju angažiranje poslovnog trenera, mnogi klijenti postavljaju si pitanja poput: "Što mogu naučiti treningom? Kako ću znati koje koristi mogu imati od treninga?"

Kako je coaching vrlo osoban način treninga, ciljevi se tokom treninga mogu mijenjati. No osnovna područja koje menadžer može pokriti treningom su slijedeća:

Trening vještina: tip treninga u kojem se, kao cilj, postavlja značajno poboljšanje u pojedinim menadžerskim vještinama. To mogu biti komunikacija, prezentacijske vještine, pregovaranje, ili neka druga vještina. Ovaj je tip treninga relativno kratkotrajan i u desetak treninga postiže se značajan napredak u željenoj vještini.

Jedan od dobrih primjera je trening menadžera tehničke struke, čija nova pozicija zahtijeva svakodnevne pregovore s klijentima. Već nakon nekoliko treninga uočio je da puno pažljivije sluša svoje klijente i može uspješno izbjeći potencijalne probleme proizašle iz loše komunikacije.

Trening za učinkovitost: ovaj tip treninga fokusiran je na proces određivanja ciljeva, nadvladavanju prepreka te nadgledanju i evaluaciji rezultata. Trening procesa može se usmjeriti na bilo koji cilj koji je menadžeru važan, na primjer ostvarivanju prodajnih rezultata ili uspješnom završavanju važnog projekta.

Trening za razvoj: u osnovi, ovaj trening omogućava menadžeru da sagleda načine na koje trenutačno rješava probleme, svoje kapacitete za razvoj, eventualne vlastite i organizacijske prepreke razvoju i promjeni, te nauči stalno se razvijati i usvajati nova znanja. Ovaj je trening izuzetno koristan uspješnim menadžerima koji su zbog nekih okolnosti upali u kolotečinu određenog načina razmišljanja.

Trening za menadžerov vlastiti program može uključivati sve navedene tipove treninga. Svaki je klijent osoba s vlastitim znanjima, vještinama, načinima rješavanja problema i učenja, pa u nekim područjima može zatrebati osnovna, a u nekima vrlo sofisticiranja znanja ili rad na osobnim potrebama.

U ovom se treningu mogu uključiti i stručnjaci za rekreaciju, stilisti, stručnjaci za javni nastup ili nutricionisti, a trening obično nadgledaju supervizori poput psihologa ili psihijatara.

Kod odabira trenera (coacha), dobro je misliti prvenstveno na sebe, biti pomalo sebičan: trener prvenstveno treba odgovarati klijentu. Stoga odaberite osobu koja će Vam po svojem obrazovanju, trenerskom iskustvu i metodama najviše odgovarati.

To znači da tražite trenera s NLP obrazovanjem ukoliko imate dobrih iskustava s takvim načinom treninga, dok će ljubitelji sporta izvrsne rezultate postići metodologijom Johna Whitmorea.
U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.