Share
Tweet
Share
Send to friend

Psovanje na poslu smanjuje stres

Psovanje na poslu zaposlenicima pomaže da se nose sa stresom, zaključili su znanstvenici sa Sveučilišta u Norfolku u Velikoj Britaniji.

Istraživanje o stilovima vođenja pokazalo je da korištenje "prostog govora" jača timski duh, a profesor menadžmenta Yehuda Baruch upozorio je kako bi zabranjivanje zaposlenicima da si na taj način daju oduška čak moglo imati i negativan učinak.

No, profesor ipak ne preporučuje psovanje pred klijentima. "U većini situacija, a pogotovo u prisustvu klijenata ili nadređenih, psovanje treba obeshrabriti, pa čak i oštro zabraniti", kaže Barach.

"Međutim, naše istraživanje pokazuje da u mnogim slučajevima takvo izražavanje služi ljudima da razviju i održe međusobnu solidarnost, te kao mehanizam za borbu protiv stresa. Zabranjivanje bi stoga moglo imati suprotan učinak od željenog", zaključuje.

Napominje i da je pritom najvažnija uloga menadžera. "Oni moraju shvatiti kako njihovi zaposlenici doživljavaju psovanje, te je pred njima izazov da ocijene u kojim situacijama mogu zažmiriti na komunikaciju koja se ne odvija prema njihovim vlastitim standardima", naglašava znanstvenik. (T.B.)

Izvor:
BBC

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.