Share
Tweet
Share
Send to friend

Forbes: Najgora zanimanja za 21. stoljeće

Iako su reporteri, programeri i ekonomski analitičari neka od dobro plaćenih poslova, posebice u SAD-u, ta zanimanja se ujedno smatraju i najgorim zanimanjima za 21. stoljeće. Zašto je tome tako? Forbes donosi listu poslova koji u budućnosti neće omogućavati veliku zaradu i čija će vrijednost sve više opadati na tržištu rada.

Naime, outsourcing je postao jedna od najaktualnijih tema i najbrže rastući segment globalnog tržišta, pa su zaposlenici postali lako zamjenjivima, a poslodavci nerijetko odlaze u zemlje gdje je radna snaga jeftinija. Stoga je potrebno biti stručnjak u svom zanimanju, ako želite biti traženi na tržištu rada.

Analitičar, reporter, dopisnik

Svijet se mijenja, pa tako i tabloidi koji su nekada imali najveću nakladu. Naime, velike novinske kuće dijele sve više otkaza, a naklada poznatih listova opada. Iako je novinar nekoć bilo traženo i vrlo cijenjeno zanimanje, danas za njim više nije tolika potražnja. Stoga, u SAD-u preporučaju novinarima, dopisnicima i reporterima, posebno radijskim novinarima, da potraže posao u manjim sredinama, gdje je konkurencija manja. Novinari u današnje vrijeme rade bez radnog vremena, pod iznimnim stresom i među velikom konkurencijom. Godišnja zarada reportera u Sjedinjenim Državama kreće se oko 32.000 dolara.

Ekonomist

Zanimanje ekonomista ne treba generalizirati. Naime, dok je ekonomski analitičar u posljednje vrijeme jedno od najtraženijih zanimanja današnjice, potražnja za "ostalim" ekonomistima do 2014. godine neće biti veća od 6 posto. Primjerice, vrlo su traženi ekonomski analitičari tržišta i financijski analitičari. Ovisno o specijaliziranom području, ekonomisti rade pod iznimnim stresom, sami ili u malom timu. U Sjedinjenim Državama zarada im se kreće oko 73.000 dolara godišnje.

Zaposlenici u putničkim agencijama

Zavod za zapošljavanje u SAD-u predviđa porast za zanimanjem zaposlenika u putničkim agencijama i to od od 6% u idućih sedam godina. Prednost ovog zanimanja je dodatna zarada, odnosno dnevnice koje dobijate ovisno o državi u kojoj se nalazite, no često ste udaljeni od vašeg doma. Godišnja zarada trgovačkog putnika u SAD-u iznosi oko 28.000 dolara.

Draguljar

U bliskoj budućnosti se ne predviđa porast draguljarnica. Naprotiv, ta industrija bilježi stagnaciju. Stoga se preporuča draguljarima da se specijalziriraju za izradu nakita. Većina draguljara radi samostalno, a godišnja zarada u Sjedinjenim Državama je oko 28.000 dolara.

Poljoprivrednik

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, vrtlarstvo i organski uzgoj jedini su unosni poljoprivredni poslovi u SAD-u. Iako posao baš nije idiličan jer zahtjeva naporan rad u različitim vremenskim uvjetima, godišnja zarada iznosi oko 45.000 dolara.

Progarmer

I dok su softverski inženjeri i administratori baze podataka iznimno tražnje zanimanja, računalnim inženjerima situacija nije blistava, jer taj posao nije specijaliziran i mogu ga raditi računalni programeri u bilo kojoj zemlji. Posao je uredski, a godišnja zarada u SAD-u iznosi oko 63.000 dolara.

Agent u osiguravajućoj kući

Prema podacima iz 2004. godine u SAD-u je bilo prijavljeno 400.000 agenata osiguravajućih kuća. Iako se ne očekuje velika potražnja za ovim zanimanjem, osiguranje je oduvijek traženo, a novi klijenti mogući su u onim zemljama koja nisu na području SAD-a. Stoga se preporuča učenje stranih jezika. Agenti uglavnom rade u malim uredima, a godišnja zarada im u SAD-u iznosi oko 42.000 dolara. (A.T.)

Izvor:
Forbes

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.