Share
Tweet
Share
Send to friend

Povećao plaću radnicima jer od nje nije mogao živjeti

Enzio Rossi, vlasnik tvornice tjestenine s jajima La Campofilone u Fermu (Marche), odlučio je nakon prepirke sa ženom o troškovima pokazati da se mjesečno može izdržati i s manje novca, koliko zarađuju njegovi radnici.

"Moram priznati da smo s time došli jedva do dvadesetoga u mjesecu. Još sam se odrekao pušenja, na koje sam trošio 240 eura mjesečno. Nismo ukinuli sve, nego smo izašli jednom tjedno na pizzu i popili čašu vina", ispričao je Rossi pred televizijskim kamerama.

Zabezeknula ga je spoznaja da 1.000 eura nije dovoljno ako se u troškove ubroje i kredit za stan (koji i Rossi plaća) i ostale režije.

"Povećao sam zaposlenicima plaću za 200 eura mjesečno", kaže Rossi.

Objasnio je da ima kvalificiranu radnu snagu, rade dobro, "ništa lošije od njemačkih ili francuskih radnika koji zarađuju više". A pomislio je, kaže, "kako mogu raditi mirno, koncentrirati se na posao, ako im kroz glavu prolazi da ne mogu sastaviti kraj s krajem?"

Prema tome, povećanje plaće nije bio samo čin solidarnosti, nego i investicija u bolju proizvodnju. I to u trenutku kada povećanje cijena pšenice dovodi u krizu proizvođače tjestenine. (A.T.)

Izvor:
Jutarnji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.