Share
Tweet
Share
Send to friend

Najopasniji sportovi na svijetu

Mnogi često zavide uspješnim sportašima, što zbog njihove zarade, a što zbog ugleda. Biti profesionalni sportaš jednako je teško kao i baviti se nekim drugim zanimanjem. Unatoč tome što se nekima može činiti kako pojedini sportaši uživaju u svom životu, i profesionalno bavljenje nekim sportom je – posao.

Posao u kojem je osoba više ili manje uspješna te isto tako i plaćena i u kojem se stalno mora dokazivati, baš kao i na radnom mjestu. Međutim, sport može biti itekako opasan posao, što pokazuje i lista najopasnijih sportova koju je napravio časopis Forbes.

Ronjenje
Iako je ronjenje iznimno popularan sport, "izigravanje ribe" ima i svojih negativnih strana. Tako vam primjerice prijeti opasnost od raznih riba s otrovnim bodljama, opasnost od dekompresijske bolesti pri brzom izronu, dok u mnogim morima vrebaju morski psi.

Istraživanje podvodnih špilja također je dio ronjenja, ali može biti i zasebni sport. Pri bavljenju ovim sportom prijeti vam opasnost od dezorijentacije, hipotermije, odvajanja od skupine, slabe vidljivosti i dr. Konačno, i američko udruženje speleologa uvijek kaže kako je uspješan zaron "onaj s kojeg se vratite".

BASE Jumping
BASE jumperi su oni individualci koji se s visokih zgrada, antena ili mostova bacaju držeći padobran u ruci. O razini opasnosti između ostalog odlučujete i Vi, jer samo vi znate kada ćete pustiti padobran iz ruke. Međutim, jačina vjetra također ima utjecaja, s obzirom da vas veliki naleti vjetra mogu vas doslovce zalijepiti za objekt s kojeg ste upravo skočili.

Freestyle skiing
Ovaj bi se sport najlakše mogao nazvati skijanje slobodnim stilom. Međutim, slobodan stil u ovom slučaju znači skijanje niz netaknuta snježna prostranstva, do kojih se može doći isključivo helikopterom. Osim što i sam let helikopterom zbog vjetra, nosi sa sobom rizik, još vam veća vam opasnost prijeti od snježne lavine. Nadalje, vremenski uvjeti u takvim su krajevima vrlo promjenjivi što za mnoge osobe može imati kobne posljedice.

Big-wave surfing
Surfanje na valovima može biti itekako zabavno, ali pri samom pogledu na ove valove ledi se krv u žilama. Dodamo li tome kako postoji mogućnost da vas val uvuče u sebe, ispod morske površine vam prijete kamene stijene, a može vas ozlijediti i vlastita daska, potpuno je jasno zašto se ovaj sport našao na popisu opasnih.

Street luge
Ovaj ektremni sport nastao je 70-ih godina prošlog stoljeća u Kalifoniji, a začetnici su bili prva djeca koja su se svojim skateboardom spuštali niz cestu ležeći na njima. Iako se sport danas u potpunosti profesionalizirao, nećete baš imati prilike vidjeti nekog da se luge-om (sanjkama) vozi uz bok kamiona ili automobila. Konačno, čak i oni u najnižim automobilima ne bi mogli vidjeti da se pored njih vozi neko na sanjkama, čiji vozač i dan danas koči isključivo nogama. Na profesionalnim natjecanjima padovi i izlijetanja sa staza su česti, a zbog iznimno velikih brzina zaštitna oprema poput one za motociklizam je obavezna. (V.K.)

Izvor:
Forbes

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.