Share
Tweet
Share
Send to friend

Procjenite ponudu za novi posao: Sada je odluka na vama!

Zadnjih mjeseci javljali ste se na objavljene oglase, pripremali životopis, pisali prateća pisma, obavili ste nekoliko razgovora za posao, par testiranja i više iscrpnih intervjua: stigao je trenutak kojem ste se i nadali.

Recimo da Vam je ponuđeno radno mjesto, uspješno ste ispregovarali visinu plaće, ali još uvijek imate problema s konačnom odlukom? U vrijeme kada ste slali molbe možda niste razmišljali da će donošenje odluke biti tako teško. Pred Vama je ozbiljna odluka, jer na poslu kojeg možda prihvatite možete ostati i duže vremena.

Što je najvažnije? Je li to plaća, dodatno zdravstveno ili radno vrijeme i mogućnost korištenja godišnjeg odmora? Što je s Vašim budućim šefom i suradnicima – hoćete li se osjećati ugodno u novom radnom okruženju?

Gdje je locirano Vaše novo radno mjesto i morate li se probijati kroz gradsku prometnu gužvu svako jutro i svako popodne s jednog kraja grada na drugi ili možda možete koristiti i javni prijevoz? Kakvi su uredi, rade li na principu open-spacea ili ćete imati "samicu"? Što je s prekovremenim satima, sistemom nagrađivanja ili radnom etikom?

Kao što vidite, pred Vama može biti puno faktora o kojima trebate razmišljati, i o nekima se jednostavno ne može pregovarati. Korporativna kultura neće se zbog Vas promijeniti, a Vaš budući šef i suradnici će sasvim sigurno raditi s Vama još neko vrijeme...

Svi se razlikujemo, zar ne? Nešto što je važno jednima, može biti totalno minorno drugima. Sve zavisi i o tome u kojoj ste životnoj fazi ili na kojem stupnju razvoja karijere. Kako svi znamo da nije u novcima sve (a istraživanja to i dokazuju), pogledajmo par faktora na koje trebate obratiti pažnju.

Procjena ponuđenog posla

Plaća
Iako novac nije ono što Vas čini sretnima na poslu, ne možemo zanemariti činjenicu da svi od rada trebamo i živjeti. Plaća je važna! Imate troškove koje morate podmiriti svaki mjesec i znate koliko vrijedite na tržištu rada. Ako nemate ovu informaciju, raspitajte se i dobro provjerite da li je nova ponuda u okvirima očekivanog i realnog. Mislite li da su svi drugi aspekti posla izvrsni, ali ponuđena plaća nije u očekivanim okvirima – pregovarajte. Pregovarajte argumentirano, dobro se pripremite, i - ne postavljajte nerealne zahtjeve.

Radni okoliš
Svaki ured ima neko svoje "ozračje", zar ne? U nekima se možda osjećate slobodnije, dok u nekima imate osjećaj zatvorenosti i ozbiljnosti...Sasvim sigurno se nećete osjećati isto u kreativnom odjelu neke marketinške agencije kao u pozadinskom uredu velike bankarske kuće, no to ovisi isključivo o Vama. Bitno je samo znati u kakvoj atmosferi ne želite raditi...

Korporativna kultura
Kao skup stavova, vrijednosti, ciljeva i radnih postupaka koji su karakteristični za neku tvrtku, korporativna kultura važan je faktor u Vašem donošenju odluke. Ako cijenite svoje slobodno vrijeme ili Vam je privatni život trenutno takav da ga jednostavno i morate imati, tvrtka u kojoj se ljudi bezrazložno natječu tko će ostati duže na poslu možda ne bi trebala biti Vaš izbor. Da li Vaš poslodavac posluje etično?

Je li tvrtka poznata po tome što ne plaća dobavljačima ili ima dvojben pristup kupcima, dok Vaš skup moralnih vrijednosti vrišti upravo protiv "takvih"? Budite svjesni stavova poslodavca, ali i svojih vlastitih. Vaši stavovi neće se promijeniti, no ni tvrtka neće promijeniti svoju korporativnu kulturu Vašim dolaskom – Vaša početna nelagoda može samo rasti.

Budući šef/suradnici
Pitanje slaganja s novim šefom ili suradnicima je ono koje može utjecati na Vaš osjećaj zadovoljstva na novom radnom mjestu. Pokušajte se raspitati ako imate poznate koji rade u istoj tvrtki, možda Vam u ovoj situaciji može pomoći networking.

Prilikom dolazaka na razgovore, sigurno ste imali priliku proći uredima tvrtke: kako su Vam se činili zaposleni? Znamo da je ovo daleko od neke pouzdane ili realne procjene, no koristite sve raspoložive mogućnosti da saznate nešto prije nego što potpišete novi ugovor o radu.

Naravno da ćete imati još puno otvorenih pitanja, od mogućnosti daljeg napredovanja, edukacija, sudjelovanja na seminarima ili stručnim skupovima, planova budućeg stručnog usavršavanja, dodatno zdravstveno ili životno osiguranje, sistema evaluacije i nagrađivanja unutar tvrtke...No, odluku ćete vjerovatno trebati donijeti u relativno kratkom roku.

Želimo Vas samo potaknuti na razmišljanje i akciju kako bi odluka bila kvalitetna – za Vas, ali i za tvrtku u koju dolazite.
U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.