Share
Tweet
Share
Send to friend

Najgore isprike za bolovanje

Zbog sve težeg radnog tempa i stresnog načina života većini zaposlenika potreban je odmor. No, želja za slobodnim danima ponekad zaposlenike navodi na laž. Svi oni znaju da nije primjereno lagati poslodavcu, ipak, neki od njih su i to pokušali.

Forbes donosi popis najgorih isprika za bolovanje.

"Mama mi je u zatvoru"

Za slobodan dan na poslu neki će se i "posramiti". Naime, postoji čak nekoliko primjera kada su zaposlenici nazvali poslodavca i reki kako im je mama završila u zatvoru. "Najvjerojatnije neću stići na posao jer moram po nju", rekli su nadajući se da će im poslodavac sam ponuditi slobodne dane dok "ne riješe" problem.

Krivotvoriti liječničke nalaze

Neki su išli korak dalje i pokušali krivotvoriti liječničke nalaze kako bi dobili slobodne dane. Najčešće su to bile izmišljotine o slomljenoj ruci ili nozi.

"Dobio sam slobodne dane"

Iako je to teško za povjerovati, ali neki su išli toliko daleko da su nazvali šefa i nagovarali ga da "ih pusti" da dođu na posao, iako su još uvijek "teško bolesni", a sve u cilju da se nadređeni sažali nad njima te im produži bolovanje. Jedno istraživanje je tako pokazalo da 54% tvrtki u SAD-u smatra da je bolje da bolesni zaposlenik na posao dođe tek kad potpuno ozdravi, što čini se, neki to jako dobro koriste.

Neke stvari se nikad ne mijenjaju ..

Jedno od istraživanja provedenih na portalu Careerbuilder.com pokazalo je da 23% HR menadžera svake godine otpustili barem jednog zaposlenika jer je uzeo slobodan dan a da nije imao pravi razlog za to.

Što hoćeš da ti kažem? Istinu?

Laž je najgora! Stoga neki HR menadžeri predlažu zaposlenicima da im jednostavno kažu istinu. "HR menadžeri razumna su bića i ponekad je sasvim opravdano kada zaposlenik traži slobodan dan, ali samo ako kaže istinu", rekao je jedan od njih.

Bolestan od nečeg drugog…

U današnje vrijeme posao je mnogima postao najvažnija okupacija, što u drugi plan stavlja obitelj i ostale potrebe. Statistika u SAD-u pokazuje da gotovo 32% zaposlenika svake godine zatraži bolovanje, iako se osjećaju dobro. HR menadžeri upozoravaju na negativne posljedice po zaposlenika ako bude uhvaćen te smatraju da je ponekad ipak bolje reći istinu i jednostavno pitati slobodan dan.(A.T.)

Izvor:
Forbes

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.