Share
Tweet
Share
Send to friend

Poslovni i ne tako poslovni odnosi: Šefova miljenica

Ovoga tjedna poslovne trenrice odgovaraju na pitanje posjetiteljice portala MojPosao.

"Uredno i svakodnevno čitam na portalu MojPosao Vaše članke i savjete koji mi nerijetko pomažu u realizaciji dnevnih zadataka, ali i u osobnom poslovnom usavršavanju. Jedan Vaš članak nagnao me da Vam postavim pitanje: Kako se postaviti u situaciji kada primjećujete, pa čak i ako imate dokaze, da su šef i tajnica u intimnoj vezi? Radim u maloj kompaniji i tajnica ima veliku ulogu u suradnji ne samo s direktorom, već i ostalim djelatnicima. U tome naveliko iskorištava šefovu 'podršku' koja ponekad zaista nije primjerena. Čini mi se neukusnim prigovoriti im za takvo ponašanje, uostalom, ne želim se izlagati bilo kakvim rizicima. Možete li mi sugerirati kako postupiti?"

Moramo priznati da pitanje dodiruje čitav niz tema o kojima možemo razmišljati, od etičnosti u poslu, korporativne kulture i vrijednosti, do neizravne diskriminacije u odnosu na osobu (budite osviješten posloprimac: znate li odrednice Ustava RH i Zakona o radu?).

Pitanje je postavljeno poprilično uopćeno, no vjerujemo kako postoji puno sličnih slučajeva. Pogledajmo samo istraživanje "Ljubav i seks na poslu", koje je proveo MojPosao 2006. godine. Na uzorku od 1.807 ispitanika, svaki drugi sudionik ispitivanja imao(la) je vezu na poslu! Petina ispitanika imala je vezu s nadređenom osobom...

Prikrivena diskriminacija, u bilo kojem obliku, nije etična. Neetničan šef može prouzročiti razarajuće radno okružje. Loše radno ozračje djeluje intenzivno na zadovoljstvo i motivaciju zaposlenih. Pad zadovoljstva i motivacije izravno je povezan s padom produktivnosti, time i profita.

Nezadovoljstvo ljudi na radu može se iskazati i kao povećani stupanj bolovanja i odsustava s radnog mjesta, a posljedica su i gubitci prouzročeni eventualnim odlascima radnika. Ono što se svima čini kao "sočna" uredska priča, zaista može imati dalekosežne posljedice koje mogu prouzročiti vrlo dug period potreban za minimalno poboljšanje situacije unutar tvrtke.

No, vratimo se pitanju. U opisanoj, manjoj tvrtki, vjerovatno ne postoji etički kodeks koji bi možda pomogao u prevenciji ovakvih situacija. Isto tako, vrlo je vjerovatno da svi znaju sve: "tračevi" su sigurno već "pokrili" temu u svim pojavnostima, na svim razinama.

Činjenica je da su situacije u kojima šef otvoreno protežira jednu osobu (iz bilo kojeg mogućeg razloga) - nezdrave za radnu motivaciju unutar tvrtke. Činjenica je i da je takvo ponašanje šefa neprofesionalno i da zbog njega može odgovarati osobama koje su mu nadređene.

Kako se postaviti?
Prvenstveno i iznad svega profesionalno. Prije nego što bilo što poduzmete, pokušajte razmisliti o svojim motivima. U kojoj mjeri opisano ponašanje utječe na Vaš rad? Je li opisana afera negativno utjecala na radnu klimu, prouzročila neopravdana unaprjeđenja ili zastoje u karijeri onih koji nisu na popisu šefovih/tajničinih ljubimaca? Ili ste, opravdano, moralno uvrijeđeni, ali bez konkretnih posljedica na Vaš rad i razvoj Vaše karijere?

Razjasnite sami sebi odgovore na navedena pitanja. Jasni stavovi pomoći će Vam kako biste bili smireniji i jasnije usmjereni na moguća rješenja.

Vjerujemo da Vam je teško, no morate prihvatiti činjenicu da će (ovakvih ili onakvih) šefovih ljubimica/ljubimaca uvijek biti.

Jedino ispravno je zadržati profesionalizam u nastupu i – truditi se još više. Ako ste izravno ugroženi u smislu napredovanja ili profesionalnog razvoja, trebat ćete se još više dokazati u kvaliteti svoga rada kao jedinom ispravnom temelju za napredovanje. Biti jači i bolji u svakom poslovnom izazovu, ma koliko god to bilo teško u ozračju koje ste opisali.

U svakom slučaju, nemojte biti sudionicom uredskih tračeva: samo možete stvoriti lošu sliku o sebi...

Ako se ipak odlučite za akciju, pažljivo se pripremite. Dokumentirajte svaki odgođen sastanak s šefom prouzročen njegovom zauzetosti s tajnicom, bilježite sve pružene ustupke, neprofesionalne poteze i neopravdana odsustva – sve ono što izravno ugrožava Vašu radnu uspješnost. Iako u Vašoj tvrtki vjerovatno ne postoji Odjel za upravljanje ljudskim resursima, i šef ima šefa!

Poremećena radna klima se osjeća, ozračje nezadovoljstva možda osjeća i Vaš direktor ili vlasnik.

Spremate li se iznijeti mu slučaj, morate biti jako dobro pripremljeni i nastupiti vrlo profesionalno, kako cijela stvar ne bi bila doživljena od strane vlasnika/direktora kao Vaše neopravdano zanovijetanje. Naravno, ako u svemu možete procijeniti da je direktor/vlasnik tvrtke osoba koja može i želi riješiti problem.

Ako nije – ponovo Vam preostaje da u svemu pokušate biti još bolji i nametnuti se profesionalizmom, znanjem i rezultatima kao protutežom "sponzorskom" odnosu. Koji nikada nije vječan, usput budi rečeno...
U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.