Share
Tweet
Share
Send to friend

Svi dobri razlozi zbog kojih je direktor tvrtke Veseli blagdani d.d., g. Krampus - dobio otkaz: Kako svima pokvariti blagdane

U danima koji su prethodili ovome tjednu, radile smo na pripremama za trening na temu društveno odgovornog upravljanja ljudskim resursima i afirmaciji ljudskih prava u radnoj okolini. Tema potiče na razmišljanje i priziva u sjećanje niz pozitivnih, ali i negativnih primjera u praksi.

Sigurno ćemo govoriti o tome u nekoj od budućih kolumni, no sada ćemo govoriti o blagdanskoj atmosferi na radnom mjestu. Zamislimo tvrtku Veseli blagdani d.d. kojoj je glavni direktor - g. Krampus. Bolje rečeno, bio je direktor, sve dok nije napravio neke poteze koji su radnike doveli do ruba štrajka, sindikate do točke vrenja, ali i vlasnike do odluke o trenutnom otkazu vrlom g. Krampusu.

Možda ćete prepoznati neke postupke i u svom radnom okruženju, no mendžement još uvijek ima vremena prepoznati sličnosti i ne ponoviti greške g. Krampusa. Što je to točno napravio?

Slijedi popis:

  • Direktor je odlučio svakom djelatniku tvrtke dati poklon. Odlučio je da to budu ostatci propagandnog materijala, sa znakom i logotipom tvrtke, sve ono što je ostalo nepodijeljeno na sajmovima i prezentacijama...
  • Svim zaposlenicima jasno je dao do znanja da se od njih očekuje da dio svoje plaće uplate u fond tvrtke za odabranu humanitarnu akciju, kojoj je kuma – njegova supruga
  • Najavio je internim dopisom da nema korištenja dana "starog godišnjeg odmora" u svrhu "spajanja" u razdoblju od dva tjedna prije i poslije blagdana
  • Zabranio je ukrašavanje uredskih prostorija kao i slušanje Božićnih pjesama u tvrtki
  • Dao je zadatak svojoj tajnici da obavi kupovinu poklona za njegovu obitelj, prema vrlo opsežnom popisu, naravno, uz obavezno pakiranje i ukrašavanje
  • Ignorirao je zaposlenike koji slave Kurban bajram, Hannuku ili pravoslavni Božić
  • Organizirao je inventuru na 1.1. Ne zato što se inventura ne može drugačije organizirati, već samo zato što on nema privatnog života, a lijepo je kad zaposleni dokazuju i na ovaj način svoju vjernost tvrtki.
  • Cijelu jesen razmišljao je o razlozima zašto ne bi isplatio "božićnicu". Jedan je i to što onda ostaje više novca za njegov bonus. Razlozi nisu bili baš maštoviti, ali ipak: konkurencija jača, godina nije baš bila uspješna, situacija na tržištu je sve gora – ipak je najbolje da taj novac ostane u tvrtki, za dobrobit zaposlenih, naravno.
  • Varijanta b): isplatio je "božićnicu" u bonovima koji se mogu koristiti na maloprodajnim mjestima u vlasništvu tvrtke;
    Varijanta c): g. Krampus konačno se dogovorio s dužnikom i dogovorio kompenzaciju: kamion šećera u rinfuzi, kojeg umjesto "božićnice" velikodušno misli podijeliti radnicima. Vrećice za šećer moraju osigurati sami.

  • Direktor je ugovorio novi posao pa se mora raditi i preko praznika. Svaki član tima dobro zna da nema: plaćanja prekovremenih, većih satnica za rad praznikom, a niti bonusa zbog povećanja prihoda.
  • Kako su poslovni pokloni za partnere i ove godine naručeni vrlo kasno (a kad se štedilo i razmišljalo...),na Badnjak, popodne, svi su zaposleni dobili zadatak da dostave poklone po gradu. U beznadnim gužvama, tankih živaca, ljudi su se primili posla – samo da bi shvatili, onog trena kada su došli do ureda poslovnog partnera – traženi su radili skraćeno, do 12h. I vrata su čvrsto zatvorena...
  • Poslao je elektroničku poštu – poziv svim djelatnicima na blagdansku proslavu tvrtke. Dolazak obavezan. Dodatni elementi zabave: obzirom na štednju tvrtke, od zaposlenica se očekuje da donesu domaće kolače. Kako su direktor i uprava poznati po dobrom raspoloženju na zabavama tipa "janjetina-luk-folk", g. Krampus će osigurati janjetinu, luk i dosta jeftinog vina (kompenzacija, a što ćete) a od ženskog se osoblja očekuje i ples i pjesma za direktora...po glazbenim turbofolk željama, naravno.

    Imate još bolje primjere? Svakako nam ih pošaljite! Mislite da su navedeni smiješni? Nažalost, za neke radnike su vrlo stvarni.

    U prigodi kada će jezičak vage poslovnog i privatnog prevagnuti u korist privatnog, Vaši poslovni treneri žele Vam vesele blagdane!

  • U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.