Share
Tweet
Share
Send to friend

Gates: Slijedi nam prirodnija interakcija korisnika i računala

Šef američkog softverskog proizvođača Microsofta Bill Gates najavio je početak novog digitalnog desetljeća u kojem će kompjuteri postati sastavni dio života.

"Sve će biti povezano i tehnologija će se početi uzimati zdravo za gotovo. Korisnici više neće morati premošćivati razlike između uređaja i pamtit će čemu služe", istaknuo je Gates u govoru na jednom od vodećih sajmova elektroničke tehnologije Consumer Electronics Show (CES) koji se do 10. siječnja održava u Las Vegasu.

Ustvrdivši da je prvo digitalno desetljeće bilo vrlo uspješno, suosnivač Microsofta je u svom posljednjem obraćanju CES-u na sadašnjoj funkciji glavnog softverskog projektanta rekao da je trend jasan što podrazumijeva da će svi uređaji biti digitalizirani.

Nadalje, Gates za novo digitalno desetljeće predviđa i "prirodniju" interakciju korisnika s tehnologijom kroz digitalna osjetila, govor, vid i dodir.

"Sve to pokazuje da prirodna interakcija postaje popularnija od tipkovnice i miša", rekao je te dodao da će korisnike biti iznenađeni načinom na koji će prirodno sučelje postati sastavni dio života.

Gates je tako predstavio novo osobno računalo Surface u obliku stolića za kavu koji funkcionira kao veliki PC osjetljiv na dodir. "Bit ću hrabar, u sljedećih pet godina nekoliko desetaka milijuna ljudi pretraživat će fotografije i glazbu te organizirati život koristeći sučelje osjetljivo na dodir", prognozira Gates.

Gates se osvrnuo i na Microsoftove Windowse koji su postali najkorišteniji operativni sustav na svijetu te priznao da se nije uvijek sve odvijalo prema planu napominjući da su korisnici razočarani kašnjenjem internetskog pretraživača te da u području pretraživanja Interneta Microsoft nije ispunio očekivanja. Nadalje, istaknuo je kako je Google "napravio dobar posao", naznačivši da bi Microsoft također mogao iznenaditi s jednako uspješnim ili čak boljim pretraživačem. (V.K.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.