Share
Tweet
Share
Send to friend

GfK: U svakom kućastvu 2,5 mobitela te 1,5 televizor

Opremljenost kućanstava osnovnim trajnim dobrima vrlo je važna za organizaciju života ukućana, a proizvodi poput telefona, televizora u boji, hladnjaka te perilice rublja zaista su prisutni gotovo u svim domovima, pokazuje istraživanje koje je krajem 2007. proveo GfK.

Nadalje, rezultati pokazuju da je pokrivenost kućanstava telefonom na razini od oko 98%, a fiksnu kućnu liniju ima oko 82% kućanstava.

Proizvod koji posebno ukazuje na "suvremenu pismenost" u kućanstvima je osobno računalo, pa je kao - stolni PC/laptop prisutan u gotovo 58% kućanstava. Posebno, klasično stolno računalo nalazi se u oko 51% kućanstava, a prijenosno računalo u oko 13% kućanstava.

S druge strane, priključak na Internet iz vlastitog kućanstva zaostaje za posjedovanjem računala, pa tako tek oko 42% kućanstava ima i priključak.

Primjetno je da posjedovanje mobitela i dalje raste pa sada u više od 89% kućanstava postoji barem jedan mobitel, a prednjače kućanstva s prihodima većim od 8.500 kuna mjesečno jer u 98% slučajeva imaju najmanje jedan mobitel. Potrebno je pak naglasiti kako se broj mobilnih uređaja proporcionalno povećava rastom broja djece. Po kućanstvu u prosjeku dolazi 2,54 mobilna telefona, dok se u kućanstvima s više od dvoje djece prosjek penje na 3,6 mobitela po kućanstvu.

Stan ili kuća su također dominantno u privatnom vlasništvu, u 76% kućanstava. Kuću za odmor/vikendicu posjeduje nešto manje od 15% kućanstava, a najviše onih iz gradova sa preko 100.000 stanovnika (26%).

Budući da je TV prijemnik generalno prisutan u gotovo svim kućanstvima možda je jedino zanimljivo istaknuti da u prosjeku naša kućanstva posjeduju 1,51 prijemnik, a dakako broj prijemnika raste s ukupnim brojem članova kućanstva (peteročlana imaju prosjek od 1,85), kao i s visinom prosječnih mjesečnih primanja kućanstva - tako kućanstva s najnižim primanjima posjeduju 1,15 prijemnika, a ona s najvišim primanjima 1,84.

I dok se stroj za pranje rublja nalazi u gotovo svim kućanstvima, sušilica za rublje još nije toliko zastupljena paju tek nešto više od 11% kućanstava.

Dok hladnjak (sa ili bez zamrzivača) posjeduje preko 93% kućanstava, potrebno je naglasiti da 48% kućanstava ima još i poseban zamrzivač, koji je više od prosjeka zastupljen u naseljima do 2.000 stanovnika (59%) te stanovnici tako osiguravaju stalnu opskrbu određenim vlastitim proizvodima i zalihama drugih prehrambenih artikala budući im svakodnevno kupovanje hrane nije "pri ruci".

Lista trajnih dobara može se još nadopuniti i osobnim automobilom, kojeg posjeduje oko 80% kućanstava i to prosječno 1,29% vozila po kućanstvu. (V.K.)

Izvor:
GfK

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.