Share
Tweet
Share
Send to friend

Zašto je teško otići iz Googlea

Iako su mnogi među njima milijunaši koji nemaju potrebu raditi, zaposlenici poznatog diva Google ne žele napustiti svoj posao, a za razloge navode doslovno sve, od motiviranosti poslom pa do besplatne hrane i kemijskog čišćenja odjeće.

"Biti jedan od zaposlenika Googlea itekako može utjecati na vaš život, jer se osjećate slavnim", veli Bonnie Brown, maserka koja je u Googleu postala milijunašica. Prema njezinim riječima, upravo taj osjećaj slave jedan je od glavnih razloga zbog kojeg mnogi ne žele napustiti kompaniju.

Štoviše, gotovo cijela prva postava direktora je u Googleu ostala "netaknuta". Naime, u mirovinu su otišla samo dvojica. Stoga i ne čudi što je časopis Fortune već drugu godinu zaredom Google svrstao na čelo liste "100 najboljih kompanija za rad", upravo zbog mogućnosti da postanete milijunaš.

Ipak, ima i onih koji su napustili Silicijsku dolinu. Međutim, svatko od njih i dalje održava kontakte s osnivačima Googlea, Larryjem Pageom i Sergeyeom Brinom, te će svatko od njih naglasiti kako su ih u Googleu naučili razmišljati "veliko".

Nedavno su u jednoj televizijskoj emisiji predstavljeni bivši djelatnici Googlea koji su pokrenuli vlastiti "business". Jedan od njih je i Ray Sidney, bivši programski inženjer, koji se sada bavi nekretninama. Sidney je ujedno i jedan od prvih koji je otišao iz Googlea, pa ga smatraju prvim tvrtkinim "umirovljenikom".

U Google je došao u srpnju 1998. preko prijatelja. Ugovor je potpisao kasnije te godine u vrijeme dok su tvrtku činili "četiri zaposlenika u skromnome stanu". Bivši matematičar s Massachusetts Institute of Technology (MIT) zadržao se četiri godine u Googleu, a zatim je odlučio krenuti dalje. "Jednom kada sam se maknuo iz ureda, nisam se više želio tamo vratiti", kaže Sydney. Dobio je posao u Statelineu, a direktor tvrtke dao mu je ponudu koju nije mogao odbiti.

Sydney je sada imao slobodu, a i vremena da se posveti sebi. Počeo se baviti triatlonom, voziti avion i brinuti se za okoliš. Kupio je kuću na jezeru Tahoe (napajanje kuće isključivo solarnom energijom), te donirao preko milijun dolara u dobrotvorne svrhe.

Jedan od uspješnih primjera je i Lisa Rhorer koja je bila već veteran u IT sektoru kada je 2002. došla u Google. Ipak, stresan posao marketinškog menadžera ostavio je traga na Lisi, pa je 2004. odlučila potpuno promijeniti fah i odlučila postati – somelier.

"Iskustvo u Google dalo mi je vjeru u sebe, te sam napokon odlučila pokrenuti vlastiti posao".

Danas je Lisa ponosna vlasnica vlastitog lokala, no i dalje se sa zadovoljstvom prisjeća dana provedenih u Googleu.

"Tamo sam naučila da se napornim radom može postići sve", zaključuje Lisa. (A.T.)

Izvor:
nytimes.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.